Lesmaterialen divers

Experimentenkits

Mensen hebben een aantal behoeften om te kunnen leven zoals voedsel, lucht, licht, warmte,... ook dieren hebben deze behoeften. Maar hoe zit dat met planten?

We weten allemaal dat planten water nodig hebben, en licht. Van beide niet te veel en niet te weinig. En hoe zit het met warmte? Of voedsel? Planten hebben geen mond om te eten, hoe krijgen ze dan toch voeding binnen? Aan de hand van enkele eenvoudige experimenten ontdek je hoe de planten aan hun voedsel komen, ademen, wat de invloed van licht en warmte is,... Kortom hoe de planten in leven blijven. 

 

Download hier de lesmaterialen:

 

Over de bloesems en de bijtjes

Het verhaal van de bloemetjes en de bijtjes. Bloemen lokken de bijtjes met hun zoete en geurige nectar. De bijen krijgen de nectar en in ruil bevruchten ze de bloemen. 

Dit is eenvoudig voorgesteld, maar wist je ook dat bijen een heel belangrijke functie hebben in het wereldecosysteem? Einstein voorspelde zelfs dat zonder deze beestjes, de wereld in vijf jaar zou vergaan. Nieuwsgierig? Dit lespakket graaft dieper in op het leven van deze naarstige wezentjes.

Tip: bezoek aan de 'Schipvaarthoeve', programma 'Over bloesems en bijtjes'

 

Download hier de lesmaterialen:

 

Hop

Het oudste hopcentrum van de wereld is Poperinge, al in de 13e eeuw werd er hop geteeld. Reden genoeg om dit interessante stukje erfgoed van nader te bekijken. De lessenbundel behandelt een brede waaier aan eindtermen, met 'hop' als rode draad. Stof genoeg voor een projectweek rond hop.

Tip: bezoek aan het 'Hopmuseum'

 

Download hier de lesmaterialen:

Boter maken

Groentespel