NieuwsReindert Devlamynck, maandag 21 december 2020

Waterlinzen als hapje op kerst en nieuw?Artikels

Wie op 18 november naar 'Nieuwe Feiten' op Radio 1 heeft geluisterd, hoorde dat waterlinzen misschien wel de eiwitbron van de toekomst zijn. Maar wat is dit, en zullen we dit echt kunnen eten?

Waterlinzen als hapje op kerst en nieuw?

Waterlinzen ... of eendenkroos?

Inagro doet al langer onderzoek naar waterlinzen, maar dan onder de naam eendenkroos. Het gaat over dezelfde plant, maar er wordt een andere naamgeving gebruikt om het verschil in het productieproces en de toepassing duidelijk te maken. De naam eendenkroos doet immers denken aan een plant uit de sloot. Waterlinzen komen niet uit de sloot, maar worden gekweekt in kassen en bemest met synthetische meststoffen. Zo wordt de veiligheid zo goed mogelijk gewaarborgd.

 

Waterlinzen als bron van eiwitten

Met de productie van deze waterplant, slagen we er in om -in vergelijking met andere eiwitgewassen- meer eiwit te produceren per hectare. Op die manier kan de landbouw tegemoet komen aan de stijgende vraag naar plantaardig eiwit. En dit zonder nog meer landbouwgrond vrij te moeten maken op wereldschaal. Dit is beter voor de planeet.

 
Waterlinzen als hapje? Nog even geduld!
Universiteit Wageningen heeft in 2020 een Novel Food aanvraag ingediend. Dit is een aanvraag om de plant te mogen verhandelen als voedingsingrediënt. Eind 2021 wordt een uitspraak verwacht. Wie weet ... misschien kunnen we tegen de volgende feestdagen de plant kopen als hapje bij de aperitief!
 
Benieuwd naar meer?
Een receptje kan je al vinden dankzij Eating the Gap. Dit is een initiatief van Food Pairing en EIT Food waar innovatieve producten zoals waterlinzen, werden voorgesteld aan de culinaire sector. Zo ging Michael Vrijmoed, chef-kok van het befaamde restaurant de Vrijmoed, aan de slag met het product en maakte er een klein hapje van.
In het filmpje kan je zien hoe hij het maakte en hoe de smaak wordt omschreven. Je ziet ook An Callens, van projectpartner VIVES, een duidelijke uitleg geven over waarom we eendenkroos willen consumeren.
 
Ook door het beluisteren van de reportage van Nieuwe Feiten, kom je nog heel wat te weten over eendenkroos of waterlinzen!
 
Vragen?
Voor meer vragen kan je terecht bij reindert.devlamynck@inagro.be

De bijdrage aan Eating The Gap werd mogelijk via de steun van het Vlaanderen circulair project: “waardeketen eendenkroos”.
 
Vlaanderen Circulair is het knooppunt en de inspirator voor de circulaire economie in Vlaanderen. Het is een partnerschap van overheden, bedrijven, middenveld en kenniswereld die samen actie ondernemen.
20201221-VClogoliggendNL.png