NieuwsGrauwet katrien, donderdag 12 februari 2015

West-Vlaamse landbouwers op zoek naar hun WOI-verledenArtikels

De herdenking van 100 jaar WOI leeft vandaag – en zeker in de Westhoek - heel sterk. Ook hoevewinkels, bezoekboerderijen,… krijgen heel wat vragen van klanten of bezoekers met betrekking tot dit thema. Om deze vragen professioneel te beantwoorden zoeken ze hierover onderbouwde kennis. Via het project 'WOI op ’t Erf’ slaan Inagro, Centrum Agrarische Geschiedenis (CAG), Departement Landbouw en Visserij en provincie West-Vlaanderen de handen in elkaar om de West-Vlaamse landbouwverbreders te ondersteunen in het opzoekingswerk.

West-Vlaamse landbouwers op zoek naar hun WOI-verleden

Inagro ondersteunt al meer dan 10 jaar landbouwers in West-Vlaanderen die naast hun reguliere landbouwactiviteiten inzetten op landbouwverbreding (d.i. korte ketenverkoop, boerderijbezoeken, landbouweducatie,…). Via landbouwverbreding bouwen landbouwers nieuwe economische activiteiten uit en maken werk van maatschappelijke integratie van de land- en tuinbouwsector.

Naar aanleiding van de herdenking van de ‘Groote Oorlog’ krijgen heel wat landbouwverbreders – voornamelijk uit de Westhoek – vragen van bezoekers of klanten met betrekking tot dit onderwerp. Deze landbouwers beschikken reeds over heel wat verhalen van de voorbije generaties die interessant zijn om door te geven. Echter om het verhaal van hun hoeve binnen WOI volledig te verzamelen en te ontsluiten aan hun publiek (consumenten, recreanten, scholen) zijn ze op zoek naar onderbouwde kennis over dit onderwerp om zo als een professionele ‘gids’ hun publiek te woord te staan.

Naar aanleiding van deze gemeenschappelijke vraag wil Inagro i.s.m. Centrum Agrarische Geschiedenis via het project ‘WOI op ’t erf’ een kwaliteitsvol antwoord bieden. De opzet van het project ‘WOI op ’t Erf’ behelst het aanreiken van een handige onderzoekstool op maat, de begeleiding van de zoektocht tijdens workshops en het ontwikkelen van een visuele drager om te integreren in het publieksgericht aanbod van de hoeves. Met de resultaten willen de landbouwers aan de slag om deze  boeiende agrarische geschiedenis meer zichtbaar te maken voor het grote publiek.

Op donderdag 27 november 2014 ging het eerste vormingsmoment 'WOI op 't Erf' door in de Beauvoordse Walhoeve (Veurne). De sessie gaf een algemene schets over het leven op het platteland in (onbezet) België en ging vervolgens dieper in op de verschillende informatiebronnen.

Op donderdag 5 februari 2015 zetten de landbouwers de theorie om in de praktijk. Ze gingen zelf aan de slag om informatie specifiek over hun boerderij en regio te verzamelen. In de stadsbibliotheek van Ieper startten ze met hun onderzoek waarbij ook het stadsarchief werd aangedaan. In de namiddag bezochten de landbouwers het Kenniscentrum In Flanders Fields Museum (IFFM). Hier vonden ze heel wat interessant materiaal. Zo leverden de vele luchtfoto’s, genomen tijdens WOI, spectaculaire beelden op.

In maart wordt een volgende sessie gepland en zetten landbouwers hun zoektocht verder in het Kenniscentrum In Flanders Fields Museum (IFFM). In april worden de ontwikkelde visuele dragers voorgesteld aan het grote publiek.


‘Nooit geweten dat onderzoek voeren zo vermoeiend was. De mensen van CAG en Inagro helpen ons echt goed verder’. – Deelnemende landbouwverbreder

Meer info?
Contacteer Katrien Grauwet
T 051 27 32 29
E katrien.grauwet@inagro.be


Met financiële steun van:
CAG.jpgGekoppelde thema's & sectoren: Landbouwverbreding