NieuwsInagro, woensdag 17 september 2014

Chef-koks bereiden "Bijzondere Boerenkost"Artikels

Deze maand vindt de eerste editie plaats van ‘Bijzondere Boerenkost’. Inagro wil met deze kookworkshops de culinaire mogelijkheden laten zien van lokale hoeveproducten. Chef-koks Patrick Devos en Hilde Stekelorum stellen er tijdens een workshop hun gerechten voor en laten ze proeven door de deelnemers.

Chef-koks bereiden "Bijzondere Boerenkost"

Van grond tot mond

Chef-koks Patrick Devos (restaurant Patrick Devos te Brugge) en Hilde Stekelorum (restaurant Tapa-Tapa te Alveringem) trekken naar verschillende boerderijen voor 4 kookworkshops. Zuivelboerderij Baliehof in Jabbeke en Het Warandehof in Alveringem zijn de locaties bij uitstek om de deelnemers letterlijk en figuurlijk van het buitenleven te laten proeven. De boerderijlocatie, met de aanwezige landbouwers, maakt het verhaal van grond tot mond helemaal af.

De twee chef-koks werden door Inagro aangesproken en bereid gevonden om gerechten te ontwikkelen met producten rechtstreeks van bij de boer. Een tiental gerechten, zowel hoofdgerechten, als voor- en nagerechten, worden telkens voorgesteld en bereid voor een 30-tal aanwezige hobbykoks.

“Ik ga in de keuken vaak aan de slag met hoeveproducten, maar wil hier wat nieuwe combinaties en frisse ideeën opsteken.”, Mieke Perquy, deelneemster workshop ‘Bijzondere Boerenkost’

Lekker lokaal

Patrick Devos en Hilde Stekelorum zijn al geruime tijd vertrouwd met het gebruik van lokale hoeve- en streekproducten in hun keuken. Ze maken deze bewuste keuze omwille van de versheid en de kwaliteit. Dergelijke lokale producten zitten dan ook in de lift. Dat bewijst de grote interesse voor deze workshops.

“Ik ga altijd op zoek naar mensen die een kwalitatief hoogstaand product kweken. En door dicht bij die producenten te staan, weet je perfect wanneer welk product op zijn best is. Zo krijgen de consumenten de smaak voor streekproducten te pakken”, Chef-kok Patrick Devos van restaurant Patrick Devos te Brugge

Korte keten stimuleren

Inagro, wil dan ook het via het initiatief Bijzondere Boerenkost de lokale hoeveproducten in de kijker zetten. Deze zijn in West-Vlaanderen herkenbaar aan het ‘100% West-Vlaams’ label.

Dit unieke concept, waarbij landbouwers en koks op een creatieve manier samenwerken, is een nieuwe manier om lokale producten dichter bij de consument te brengen. Met deze succesvolle ervaring hoopt Inagro in de toekomst nog meer chef-koks en landbouwers te overtuigen dergelijke workshops te organiseren.


Praktische info


De ontwikkelde recepten worden gebundeld in een receptenboekje. Deze kan u bestellen via de website www.onthaalopdeboerderij.be of onthaalopdeboerderij@inagro.be.Dit is een initiatief van Inagro wordt met de steun van het Quick-win-project voor de korte keten van het Departement Landbouw en Visserij van de Vlaamse Overheid gerealiseerd.Meer info:

www.inagro.be
www.onthaalopdeboerderij.be
www.100procentwest-vlaams.be
www.patrickdevos.be
www.tapa-tapa.be
www.baliehof.be
www.rabarber.be

foto'sbb.jpg

Gekoppelde thema's & sectoren: Landbouwverbreding