NieuwsNele Dejonckheere, Muriël Derycke, donderdag 08 oktober 2020

Website Met de klas de boer op succesvol gelanceerdArtikels

"Waarom zijn appels rood, geel en groen en niet blauw, roze of paars?” Het is één van de vele vragen die West-Vlaamse scholen postten bij de fotowedstrijd van Met de klas de boer op. Met deze wedstrijd prikkelden we de nieuwsgierigheid van leerlingen rond landbouw en voeding en lanceerden we onze nieuwe website www.metdeklasdeboerop.be.

Website Met de klas de boer op succesvol gelanceerd

Gelukkige winnaars trekken dit schooljaar met hun vragen naar de boerderij
Rond de start van het nieuwe schooljaar organiseerden we een wedstrijd om de nieuwe site www.metdeklasdeboerop.be met het West-Vlaamse aanbod aan landbouweducatie en boerderijbezoeken in de kijker te zetten. Leerkrachten werden gevraagd een foto te posten en een vraag te schrijven die ze graag aan een landbouwer zouden stellen. Drie klassen kwamen als winnaar uit de bus en trekken dit schooljaar gratis naar de boerderij. De wedstrijd leverde ons een schat aan leuke vragen op, zoals: “Hoe voelt een uier aan? Hoe wordt hoeve-ijs gemaakt? Waar worden hefbomen gebruikt op de boerderij? Wat doet onze landbouw om niet onbeperkt te sproeien? Wat moet je goed leren op school om boer te kunnen worden?”


De meerwaarde van een boerderijbezoek

Leerkrachten zijn enthousiast over een boerderijbezoek binnen ons netwerk Met de klas de boer op. ‘We merken dat onze leerlingen het meest leren door dingen zelf te ervaren en te doen. Bij een boerderijbezoek kunnen de leerlingen vragen stellen aan iemand die er dagelijks mee bezig is en er alles van af weet. De leerlingen kunnen ook zelf de handen uit de mouwen steken en helpen met klusjes op de boerderij’, vertelt juf Juf Lisa van De Berkjes uit Brugge.
Juf Stefanie van De Waterlelie uit Moorsele trok met haar leerlingen al naar een aantal van de 64 hoeves uit het netwerk Met de klas de boer op: ‘We vinden het leuk dat er zoveel variatie mogelijk is. De ene boerderij heeft kippen, een ander boerderij specialiseert zich in groenten en fruit, weer een andere boerderij heeft vleesvee of biedt randanimatie aan, zoals ritjes op de huifkar, zodat je er ook een daguitstap van kan maken’.
Een bezoek aan een boerderij is ook in coronatijden een goed idee: een landbouwbedrijf bezoeken kan in een klasbubbel en gaat door in openlucht, in goed verluchte stallen of in grote serres. Boerderijen liggen vaak op wandel- of fietsafstand van scholen en door de lage verplaatsingskosten en de 50 euro subsidie, waar iedere klas recht op heeft, kan een boerderijbezoek vrij goedkoop doorgaan.


Durf promotie maken! Gebruik de nieuwe website
We weten al langer dat een boerderijbezoek op heel wat vlakken interessant is. We zijn blij dat we het aanbod nu duidelijk en in een fris design kunnen tonen op onze nieuwe website. Leerkrachten kunnen –naast alle boerderijen- ook een divers aanbod aan lesmateriaal en alle informatie over de champignon- en witloofteeltkits vinden op de nieuwe website ‘Met de klas de boer op’ . Verwijs leerkrachten dus zeker door naar onze website!

 

BannerMetdeklasdeboerop.jpg

Gekoppelde thema's & sectoren: Landbouwverbreding