NieuwsNancy Pyck, Kristof Gheysens, Muriël Derycke, woensdag 23 september 2020

Champignonteeltkits coronaproof uitgedeeldArtikels

Op woensdag 16 september deelden we 714 champignonteeltkits uit aan 253 scholen. De leerkrachten konden vanaf eind augustus via de nieuwe website hun teeltkits bestellen. Het uitdeelmoment in Inagro en het Boeverbos werd coronaproof georganiseerd.    

Champignonteeltkits coronaproof uitgedeeld

Met onze champignonteeltkits proberen we leerlingen én leerkrachten meer inzicht te geven in het teeltproces van champignons. Bovendien willen we via de teeltkitactie ook onze werking van bezoekboerderijen voor klassen ‘Met de klas de boer op’ in de kijker zetten.    

 

Teelkits klaargezet
’s Ochtends gingen we aan de slag met een berg van 9 ton doorgroeide compost, geleverd aan de dienst eetbare paddenstoelen van Inagro. Onder een stralende zon hielpen heel wat enthousiaste Inagro-medewerkers om alle voorziene zakken manueel te vullen met compost. Dankzij de vele handen, de vlotte samenwerking en het respecteren van de opgelegde corona-maatregelen stonden alle teeltkits mooi op tijd klaar voor de verdeling. Leerkrachten -sommigen vertrouwd met de teeltkits, anderen voor de eerste keer- haalden die verse teeltkits in de namiddag op in Inagro of in Brugge.        
 
Champignonteeltkits4_sept2020.jpgBestellen verliep via de nieuwe website
Het bestellen van de teeltkits verliep via de nieuwe website ‘Met de klas de boer op’. Een ideale kans om leerkrachten warm te maken voor een kennismaking met onze nieuwe site. Misschien zijn ze wel getriggerd om aan de slag te gaan met de recepten voor champignons, of zien ze ander interessant lesmateriaal waar ze graag mee willen werken. Op de nieuwe website zijn ook alle bezoekboerderijen uit het netwerk ‘Met de klas de boer op’ terug te vinden. Leerkrachten kunnen dus ook meteen een bezoek aan een boerderij plannen.        

Coronaproof
Om het uitdeelmoment coronaproof te laten doorgaan, werd gewerkt met tijdsloten. De leerkrachten konden zich inschrijven om hun teeltkit op te halen tussen 14u en 15u of tussen 15u en 16u. Er werd gevraagd om afstand te houden en iedereen had een mondmasker op. Dit verliep heel vlot.        
 
champignonteeltkit3_sept2020.jpg

 

Twee teeltkitacties per jaar
Inagro biedt twee keer per jaar een teeltkit aan. In januari zijn dat de witloofteeltkits. Ook die teeltkit kunnen leerkrachten op voorhand bestellen en ophalen in Inagro of het Boeverbos. We informeren leerkrachten daarover via onze nieuwsbrief, de website en onze FB-pagina.        

Meer info over landbouweducatie in West-Vlaanderen? Mail naar metdeklasdeboerop@inagro.be

De champignonteeltkitactie is een samenwerking van de champignonafdeling en landbouweducatie binnen Inagro. Zonder de grote inspanningen van beide diensten zouden de teeltkits hun weg naar onze West-Vlaamse scholen niet vinden.  
 
Gekoppelde thema's & sectoren: Eetbare Paddenstoelen | Landbouwverbreding