NieuwsMuriël Derycke, Nele Dejonckheere, donderdag 10 september 2020

Interactieve speurtocht in Belhop in PoperingeArtikels

Bezoekers naar je boerderij trekken, rekening houdend met corona? Dat kan zeker! Met een goed plan, de nodige samenwerking en wat creativiteit, slaagden Annebel en Bart van Belhop er zondag 6 september in om heel wat ‘bubbels’ een bijzondere namiddag te bezorgen. Ze hebben de smaak helemaal te pakken en willen in de toekomst graag nog leuke activiteiten op de boerderij organiseren. Lees hun verhaal en laat je inspireren.

Interactieve speurtocht in Belhop in Poperinge

Een literaire wandeling door de hoppeboerderij, dat was het idee waarmee Bart Boeraeve en Annebel Vandenbroucke van Belhop zich inschreven voor de gratis begeleiding aan land- en tuinbouwers die een coronaveilige actie of activiteit wilden organiseren. Onder begeleiding van Mieke van Miessentiel, de communicatie- en eventcoach die door Inagro werd aangesteld, werd het uiteindelijk een ‘interactieve speurtocht voor jong en oud’.


Een bijzondere wandeling
De speurtocht leidde langs een verteller bij een kappelletje die de bubbels – kleine groepjes die samen waren ingeschreven- een passage uit het boek ‘Bellenhof’ van Maaike Monkerhey, voorlas. De tocht ging verder doorheen het hoppeveld waar toneelspelers de toeschouwers meenamen naar de tijd van de hoppepluk voor er plukmachines waren. Een andere passage uit het boek kon je ontdekken door een QR-code in te scannen en te beluisteren op je smartphone. En wie houdt van een verkleedpartijtje, kon zich uitleven door zich te verkleden als een echte hoppekoningin. Wie dat liever aan zich voorbij zag gaan, kon de foto’s van de mooie hoppekoninginnen en haar eredames bewonderen. De speurtocht eindigde bij de boekvoorstelling door de schrijfster zelf, die met plezier haar boeken signeerde. Wie na de wandeling dorst of honger had gekregen, kon in de machineloods terecht, voor de gelegenheid omgebouwd tot café, met tafels op coronaveilige afstand van elkaar. Je kon er biertjes – waaronder hun eigen bier ‘Saison Lokaal’- en de Belhop paté proeven. De deelnemers vonden alvast dat het allemaal naar meer smaakte.

Foto_BELHOP_6sept_schrijfster72.jpg


Leuke samenwerkingen
Annebel volgde vorig jaar de opleiding van Inagro voor landbouwers die hun boerderij willen open zetten voor bezoeken. Het was de bedoeling dat ze halftijds aan de slag zou gaan als gastvrouw op hun boerderij. Annebel: ‘We hadden al veel ideeën voor bezoeken en teambuildings, maar corona gooide roet in het eten. Toen we de oproep zagen om ons in te schrijven voor professionele begeleiding, hebben we die kans niet laten liggen. We werkten met heel wat mensen samen. Mieke, de coach, hielp ons o.a. met het uitwerken van het beeldmateriaal. We leerden heel wat bij dat we kunnen meenemen naar de toekomst. Ook met de schrijfster van het boek, Maaike, verliep de samenwerking goed. En de toneelkring was blij dat ze terug konden spelen. Ze vonden het heel bijzonder om te kunnen spelen tussen de hopperanken.’

Foto_BELHOP_6sept72.jpg


Voor herhaling vatbaar!
Bart en Annebel zijn blij met het succes van hun activiteit en vonden het leuk om cultuur en landbouw op hun Belhop met elkaar te verbinden. Het belangrijkste vindt Annebel dat de mensen tevreden waren: ‘We kregen de dag zelf, maar ook nadien nog heel wat positieve reacties. Dat doet deugd en geeft goesting naar meer!’

 

Foto_BELHOP_6sept_kaart72.jpg


Op naar meer professionele beleving bij landbouwers
De aangeboden begeleiding door Inagro kadert in het provinciale relanceplan ‘Ik zomer West-Vlaams’ naar aanleiding van COVID-19. Dit plan beoogt ondernemers een hart onder de riem te steken en coronaveilige beleving te stimuleren. Een plattelandswandeling vol pit, een unieke bezoekdag voor korteketenklanten en een communicatieplan voor een belevingshoeve zijn andere voorbeelden van deze professionele begeleiding, die wellicht in 2021 een vervolg zal kennen.

IkzomerWestVlaams.png


Gekoppelde thema's & sectoren: Landbouwverbreding