NieuwsMuriël Derycke, Nele Dejonckheere, woensdag 29 juli 2020

Succesvolle verbredingsactiviteit op Biezenhoeve in WatouArtikels

Deze zomer ondersteunt de Provincie West-Vlaanderen West-Vlaamse ondernemers om belevingsvolle activiteiten te organiseren voor het brede publiek. Inagro werkt mee en biedt gratis begeleiding aan land- en tuinbouwers die een coronaveilige actie of activiteit willen organiseren. Geert Vandenbussche en Sofie Vanpeperstraete van de Biezenhoeve in Watou grepen hun kans en verwelkomden vorig weekend jong en oud op hun pop-upkampeerterrein. Zo zetten ze hun melkveebedrijf én de landbouw in de kijker. “Het is zo ontzettend fijn en verrijkend om mensen op onze boerderij te ontvangen”, getuigt Sofie. Ook interesse in gratis begeleiding? Stel je snel kandidaat!

Succesvolle verbredingsactiviteit op Biezenhoeve in Watou

Op 25 en 26 juli zetten Geert Vandenbussche en Sofie Vanpeperstraete de deuren van hun melkveebedrijf in Watou open voor het publiek. Op de Biezenhoeve genoten twintig kampeerders van een nachtje kamperen en activiteiten op de boerderij. Sofie zette het weekend op touw met de hulp van Inagro en coach Mieke Vergote van Miessentiel. “Mieke hielp het concept vorm te geven. We verfijnden het programma, de prijszetting en de communicatie”, verduidelijkt ze. “Dankzij de samenwerking leerden we onze website eens vanuit een andere hoek te bekijken.”

Het resultaat was een programma boordevol activiteiten die duidelijk in de smaak vielen bij de kampeerders. Daarvoor werkten Geert en Sofie samen met twee natuurgidsen. “Deelnemers leerden vilten en lieten zich verrassen op ons blotevoetenpad doorheen de boerderij. Ze gingen op verkenning in de stallen en hielpen de boer een handje. ‘s Avonds smulden ze van ons eigen worstenbroodje op een vuurschaal en luisterden ze naar spannende verhalen bij het vuur.” Op zondag schoven de kampeerders aan tafel aan voor een heerlijk ontbijt met hoeveproducten. Nadien volgde een yoga-initiatie in de weide. Tijdens het weekend konden de deelnemers het boerderijleven op en top beleven, want er werd een kalfje geboren!
 
 
Antwoord bieden op gevolgen van coronacrisis
 
Via de gratis begeleiding komen de Provincie West-Vlaanderen en Inagro tegemoet aan de gevolgen van de coronacrisis in de land- en tuinbouwsector. Tegelijk willen ze boer en burger dichter bij elkaar brengen. “Net als veel andere sectoren voelen de land- en tuinbouwers de crisis op diverse vlakken. Zo zagen boeren die werk maken van verbredingsactiviteiten en hoevetoerisme een deel van hun inkomsten wegvallen. Sinds toerisme in eigen land opnieuw mogelijk is, stellen we alles in het werk om de sector te helpen, ook land- en tuinbouwers die geen ervaring hebben met landbouwverbreding”, vertelt onze adviseur landbouweducatie Muriël Derycke.
 
Die ondersteuning wordt gewaardeerd, ook bij de Biezenhoeve. “We organiseren onze activiteiten in de eerste plaats omdat we dat graag doen en er energie uithalen. Uiteraard is het ook fijn dat we er een extraatje aan verdienen”, vult Sofie aan. “Het voorjaar viel tegen, maar ik blijf erin geloven dat wij als landbouwer een belangrijke schakel zijn. We mogen best wel trots zijn op hetgeen we elke dag verwezenlijken, vaak achter de schermen. Zodra we onze deuren openzetten, ervaar ik dat heel wat bezoekers écht respect hebben voor ons.”
 
 
Nog de hele zomer lang gratis ondersteuning
Nog tot het einde van de zomer kan je een aanvraag indienen voor gratis begeleiding. We zoeken landbouwbedrijven uit verschillende sectoren en regio’s die een idee hebben voor een leuke zomeractiviteit op of rond hun boerderij. Denk bijvoorbeeld aan een origineel bezoek, een coronaveilig optreden in de wei, een proeverij van producten, een fietstocht langs de velden of een uitgewerkt landbouwleerpad.
 
Sofie kan de begeleiding enkel aanbevelen: “Ons traject was verrijkend, zinvol, effectief en efficiënt. We waarderen de snelheid en flexibiliteit in de samenwerking met Inagro en Miessentiel, die zich vlak voor de zomervakantie engageerden om onze activiteit mee vorm te geven.”
 
 
Wil jij ook een activiteit organiseren met gratis begeleiding? Bekijk dan snel onze oproep en stel je kandidaat! Het is een unieke kans om jouw bedrijf en de landbouw in de kijker te zetten én extra inkomsten te genereren, zelfs zonder enige ervaring in landbouwverbreding!
 
 
 
Foto: David Samyn
Gekoppelde thema's & sectoren: Landbouwverbreding | -- Algemeen --