NieuwsNele Dejonckheere, donderdag 28 mei 2020

Soszomerkamp.be: help jeugdbewegingen uit de noodArtikels

Help jij kinderen en jongeren uit de nood? Door de coronamaatregelen moeten veel jeugdbewegingen op zoek naar een nieuwe kamplocatie in België. Heb je plaats om tenten op de slaan? Registreer je op soszomerkamp.be

Soszomerkamp.be: help jeugdbewegingen uit de nood

 

Jeugdbeweging zoekt/vindt kampterrein

Heel wat jeugdbewegingen zitten met hun handen in het haar. Door de coronamaatregelen zoeken ze een binnenlands alternatief voor hun geannuleerd buitenlands avontuur. Anderen hebben een tweede terrein nodig om grote groepen te splitsen.
Soszomerkamp.be is een uitwisselingsplatform dat jeugdgroepen in contact brengt met kampplaatseigenaars die een gebouw of bivakplaats ter beschikking hebben in België. Wil jij je weide ter beschikking stellen, zet je aanbod dan online! Op soszomerkamp.be kun je je niet alleen registreren maar vind je ook informatie over de voorwaarden om deze zomer een kamp te organiseren.

Praktische tips voor aanbieders van een jeugdkampterrein

Wat komt er bij kijken? Wat moet je doen? De infofiches over landbouwverbreding ‘Welke weg kies jij?’ op pagina 31-32 informeren je hierover.

  • Kampterreinen voor jeugdbewegingen kunnen in agrarisch gebied via een uitzonderingsmaatregel. Jouw terrein kan je maximaal vier keer ter beschikking stellen voor een periode van 30 dagen voor een tentenkamp.
  • Vaak is een ruime (1 ha) en kort gemaaide weide voldoende. Voorzieningen als water en elektriciteit zijn niet altijd een must. Maak goede afspraken met de jeugdgroep.
  • De uitbating van een tijdelijk kampterrein zonder vaste constructies is relatief eenvoudig. Er is geen stedenbouwkundige vergunning nodig. Contacteer wel de gemeente om af te stemmen. Denk aan een aanvraag bij de gemeente voor veiligheid en hygiëne en schik je naar het gemeentelijk politiereglement.
  • De sites onderaan deze blog bieden ook goede tips.
  • Het is gebruikelijk dat de groep jou vergoedt voor zijn verblijf. Misschien wil jouw gemeente je deze zomer een financieel duwtje in de rug geven? Vragen staat vrij.

Ga voor een maximale boerderij-ervaring!

Komt er een groep jongeren op kamp bij jou, grijp dan ook de kans om hen te laten proeven van landbouw en lokaal voedsel. Als ambassadeur van de sector help je de band tussen boer en burger aanhalen. De mogelijkheden zijn divers:

  • Heb je producten die ze in hun kampmenu kunnen stoppen? Laat hen dit vooraf weten. Aardappelen, groenten, vlees of ijsjes? Het kan allemaal.
  • Of verwijs naar één van de hoevewinkels in je buurt: inkopen voor de koks of een traktaat onderweg.
  • Voorzie een kennismaking met je bedrijf in de overeenkomst. In deze ‘all-informule’ laat je bv. kleine groepjes meekijken naar het melken, voorzie je 1 uur rondleiding per 20 jongeren, …
  • Zijn rondleidingen niet echt je ding, weet dat heel wat collega’s klaarstaan. Informeer jeugdbewegingen over de West-Vlaamse bezoekboerderijen. De boerderijen uit het aanbod Met de klas de boer op zijn kinderen gewoon. Jeugdbewegingen ontvangen deze zomer een subsidie per boerderijbezoek. Meer info (binnenkort) op www.metdeklasdeboerop.be en www.samendeboerop.be

Interessante websites:

Gekoppelde thema's & sectoren: Landbouwverbreding | -- Algemeen --