NieuwsSophie Waegebaert, Veronique De Mey, dinsdag 10 december 2019

Ontdek de resultaten van Growing a Green Future in Terneuzen!



Artikels

Eind deze maand loopt het Interreg-project Growing a Green Future af. Gedurende drie jaar hebben tien partners uit Vlaanderen en Nederland samengewerkt om de biogebaseerde economie een duwtje in de rug te geven. Dat deden we door de mogelijkheden van lokaal geteelde gewassen in kaart te brengen. De resultaten van het project worden bekendgemaakt op het slotevent dat plaatsvindt op 17 december in Terneuzen.

Ontdek de resultaten van Growing a Green Future in Terneuzen!

De afgelopen jaren stonden de partners van Growing a Green Future stil bij meerdere thema’s. Zo gingen we na wat de mogelijkheden zijn van biogebaseerde bouwmaterialen door een mobiel vakantiehuisje te bouwen en te ontwerpen. We verdiepten we ons in de eigenschappen van natuurvezels afkomstig van hennep, vlas, miscanthus en agroreststromen en produceerden natuurlijke oliën. We gingen ook het potentieel na van natuurlijke biociden.

 

Het mobiele vakantiehuisje

Tijdens het project werd een huisje ontworpen waarvan alle gebruikte materialen duurzaam en biogebaseerd zijn. De zoektocht naar die materialen en een geschikte aannemer verliep niet van een leien dakje. De resultaten van deze zoektocht en het huisje maken we komende dinsdag bekend op het slotevent.

 

Vezelgewassen en agroreststromen voor de productie van papier

Biogebaseerde materialen dienden te worden geperfectioneerd door middel van praktijkonderzoek, zodat bedrijven aan de slag kunnen gaan met deze materialen. Zo onderzochten we reststromen en vezelgewassen in verschillende combinaties om zo kwaliteitsvol biogebaseerd printpapier en verpakkingsmateriaal te verkrijgen (zie ook het blogbericht van 9 mei 2018).

 

Natuurlijke oliën als basis voor voedingsmiddelen en cosmetica

Uit de bloemen en zaden van goudsbloem kan waardevolle etherische olie worden verkregen. Die bloemolie kan gebruikt worden voor de productie van lippenbalsem. Ook de olie afkomstig uit de zaden vertoont potentieel voor de ontwikkeling van natuurverven.
 
20191210-Goudsbloem.JPG
Figuur: Goudsbloem
 
De olie afkomstig uit hennep, deder en pompoenpitten is rijk aan onverzadigde vetzuren. We evalueerden deze ‘nieuwe’ plantaardige oliën op hun consistentie, stabiliteit, smaak en geur in verschillende voedingsproducten. Zo werd nagegaan in welke voedingsmiddelen de oliën een ingrediënt kunnen zijn (zie ook het blogbericht van 13 augustus 2019).
 
 
Gewassen als basis voor natuurlijke biociden
 
In dit thema werd enerzijds onderzocht of miscanthus dienst kan doen als onkruidonderdrukker. Anderzijds werd er ook onderzoek gevoerd naar het potentieel van onder andere boerenwormkruid, paardenbloem, tijm, komijn, sorghum, akkerdistel en akkermelkdistel. Meer info daarover kan je lezen in de blog van 1 oktober 2019 ("Lokale gewassen als bron van pesticiden").).

 

20191210-boerenwormkruid.jpg
Figuur: Boerenwormkruid
 
 
De innovatieve tuin
 
Veel van de gewassen die we hierboven al vermeldden, werden geplant in vijf innovatieve tuinen verspreid over Vlaanderen en Nederland. Zo konden we het potentieel van nieuwe en vergeten gewassen nagaan.
We schreven doorheen het project verschillende nieuwsberichten over de oliegewassen, voedselgewassen, gewassen met interessante inhoudsstoffen en de eiwitgewassen. Binnenkort verschijnt er een laatste nieuwsbericht over de verfgewassen die ook deel mochten uitmaken van de tuin op Inagro. Alle nieuwsberichten over de tuin kan je vinden via deze link.
 
20191210-Kikkererwt.jpg 20191210-Mosterd en linzen in mengteelt.JPG
Figuur: kikkererwten en linzen in mengteelt met Ethiopische mosterd
 
 
Meer info
 
Ben je geïnteresseerd in dit slotevent? Dan ben je van harte welkom! Het programma kan je hier terugvinden. Het event vindt plaats op dinsdag 17 december van 10 u tot 16.30 u in Terneuzen (Zeelandlaan 2).
Deelname is gratis, maar graag bevestigen door een mailtje te sturen naar info@biobasedgarden.nl.
 
Heb je vragen over dit project of het event? Neem dan contact op met
Veronique De Mey
E veronique.demey@inagro.be
T 051 27 33 90
 
Of
 
Sophie Waegebaert
E sophie.waegebaert@inagro.be
T 051 14 03 30
20191210_logobanner_GaGF.JPG 20191210_flag_yellow.jpg

Het project ‘Growing a green future’ is gefinancierd binnen het Interreg V-programma Vlaanderen-Nederland, het grensoverschrijdend samenwerkingsprogramma met financiële steun van het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling. Meer info: www.grensregio.eu.