NieuwsReindert Devlamynck, maandag 28 oktober 2019

Hij bestaat, de waterlinzenburger!Artikels

Steeds meer mensen kiezen voor een vleesalternatief uit bezorgdheid voor het milieu. Daarom vind je meer noten- en groenteburgers en aanverwanten in de winkels. Maar het aanbod is nog altijd behoorlijk beperkt. Daar kan de waterlinzenburger mogelijks verandering in brengen.

Hij bestaat, de waterlinzenburger!

Wat zijn waterlinzen?

“Waterlinzen” is de alternatieve benaming voor eendenkroos dat groeit op synthetisch bemeste media. Zo zijn waterlinzen geschikt voor humane consumptie.

 

Zijn waterlinzen en eendenkroos eetbaar?
 
In ideale omstandigheden kan het eenjarige plantje tot tien keer meer eiwit produceren per jaar dan soja op hetzelfde oppervlak. Zo kan eendenkroos mogelijks tegemoetkomen aan de stijgende vraag naar eiwit en de milieu-impact van sojateelt. Inagro en UGent doen al een tijdje onderzoek naar de eigenschappen van eendenkroos. Dat onderzoek concentreerde zich in de eerste plaats op eendenkroos als voederingrediënt. Maar net als soja kan eendenkroos ook dienen als eiwitbron in voeding voor de mens.
 
 
Eten we binnenkort allemaal eendenkroos?
 
De uitdaging is om eendenkroos te verwerken in een stabiel voedingsproduct. Dit jaar werkte hogeschool Vives samen met Inagro, Ivaco en UGent aan een oplossing, namelijk een groenteburger. De burger bevatte 45% verse waterlinzen. Dat betekent dat 13% van de calorieën afkomstig zijn uit eiwitten, waardoor de burger een rijke bron van eiwit is. De onderzoekers controleerden de grondstof op aanwezigheid van zware metalen en pathogenen. Ze stelden vast dat de waterlinzen veilig zijn. In het onderzoek werd de burger ook geproefd. Het panel oordeelde dat de smaak en textuur goed waren en de burger een gezond uitzicht had.
 
 
2019-10-28-burgervers2.jpg2019-10-28-burgergebakken2.jpg

Vinden we dadelijk groenteburgers op basis van eendenkroos in de rekken?
 
Nog niet, want wettelijk is eendenkroos nog niet erkend als grondstof in humane voeding. Daarvoor moet eerst nog een Novel Food-dossier goedgekeurd worden. De burger toont echter wel aan dat verwerking van het product mogelijk is.

Meer info
 
Wil je meer informatie over het onderzoek naar eendenkroos, dan kan je contact opnemen met Reindert Devlamynck via reindert.devlamynck@inagro.be.
 

2019-10-28-Waterlinzen.pngDit onderzoek werd gevoerd in het kader van het Vlaanderen Circulair-project: “waardeketen eendenkroos”. Vlaanderen Circulair is het knooppunt en de inspirator voor de circulaire economie in Vlaanderen. Het is een partnerschap van overheden, bedrijven, middenveld en kenniswereld die samen actie ondernemen.