NieuwsNancy Pyck, Kristof Gheysens, Hannelien Del'haye, donderdag 26 september 2019

Champignonteeltkits in de klas: actie blijft een succesArtikels

Op woensdag 18 september verdeelden we opnieuw 750 champignonteeltkits aan 254 scholen. De actie blijft jaar na jaar succesvol. Eind augustus konden leerkrachten zich inschrijven. Op 3 werkdagen tijd bleek de voorraad al uitgeput. We schatten onze samenwerking met het Provinciaal Technisch Instituut Kortrijk naar waarde: voor het 2de jaar op rij hielpen leerlingen van het PTI ons zakken met doorgroeide compost vullen.

Champignonteeltkits in de klas: actie blijft een succes

Op maat van verschillende leeftijden

Scholen kennen ondertussen de traditie van Inagro om gratis champignonteeltkits aan te bieden bij de start van het schooljaar. Onze teeltkalender  bevat een mini-versie en een maxi-versie, voor verschillende leeftijdsgroepen. De mini-versie is eenvoudiger, terwijl de maxi-versie oudere leerlingen uitdaagt om de teelt nauwgezet op te volgen en te registreren. Leerkrachten vinden in de handleiding heel wat antwoorden op hun vragen over watergift en temperatuur.

Onbekend is onbemind

Via de kits stimuleren we leerkrachten om aan de slag te gaan met de champignonteelt. De handleiding zet hen en hun leerlingen op weg om zelf hun champignons te kweken op school. Na een drietal weken kunnen ze de oogst bewonderen en ervan smullen. Onbekend is vaak onbemind bij kinderen, maar als ze zelf champignons kunnen kweken, verandert dat snel. Door leerkrachten en leerlingen van dichtbij kennis te laten maken met paddenstoelen en de teelt ervan, brengt Inagro boer en burger dichter bij elkaar.

Veel handen maken licht werk

Inagro organiseert deze actie ondertussen al meer dan 15 jaar. Het initiatief komt tot stand dankzij de samenwerking van 2 afdelingen binnen Inagro, namelijk landbouweducatie en eetbare paddenstoelen. ’s Ochtends gingen we aan de slag met een berg van 9 ton doorgroeide compost, geleverd aan de dienst eetbare paddenstoelen van Inagro. Onder een stralende zon hielpen 14 enthousiaste leerlingen van het Provinciaal Technisch Instituut Kortrijk de Inagro-medewerkers om alle voorziene zakken manueel te vullen met compost. Dankzij de vele handen en de vlotte samenwerking smolt de berg compost al snel als sneeuw voor de zon, waardoor alle teeltkits mooi op tijd klaar stonden voor de verdeling. Enthousiaste leerkrachten haalden die verse teeltkits in de namiddag af in Inagro of in Brugge.
Via een gelijkaardige samenwerking biedt Inagro in januari witloofteeltkits aan.

Meer info over landbouweducatie in West-Vlaanderen: www.onthaalopdeboerderij.be
E info.educatie@inagro.be

Foto_1.jpg
Foto_2.jpg

2019_Champignonteeltkits_uitdelen5.jpg

Gekoppelde thema's & sectoren: Eetbare Paddenstoelen | Landbouwverbreding