NieuwsWillem Van Colen, Ruben Mistiaen, donderdag 12 september 2019

Natuurpunters verkennen patrijsvriendelijke maatregelen in RamskapelleArtikels

Afgelopen zondag organiseerde Natuurpunt Kortrijk zijn jaarlijkse uitstap. Dit jaar stond een bezoek aan het demogebied in Ramskapelle op het programma. Een enthousiaste, nieuwsgierige groep Natuurpunters maakte kennis met de PARTRIDGE-maatregelen die aangelegd zijn in het 500 hectare grote demogebied.

Natuurpunters verkennen patrijsvriendelijke maatregelen in Ramskapelle

Een wandeling met 'natuurmensen' door de akkers met maatregelen is voor landbouwers en jagers niet zo evident. Beide partijen moeten wat uit de comfortzone treden. Tegelijk is zo'n bezoek ook hét uitgelezen moment om de inspanningen van landbouwers voor de natuur de tonen. De aanwezige Natuurpunt-leden konden met eigen ogen vaststellen dat de landbouwers forse inspanningen leveren om de natuur - en in dit geval akkervogels (in het bijzonder de patrijs) - terug alle kansen te geven.

De aanwezige leden van Natuurpunt vielen uit de lucht toen ze hoorden welke maatregelen de landbouwers zoal uitvoerden. Ook dat de overheid via beheerovereenkomsten landbouwers steunt in de aanleg van maatregelen ten behoeve van de akkervogels, wisten vele leden niet. De tijdsinvesteringen, die daarmee gepaard gaan, inpassen in de bedrijfsvoering van het landbouwbedrijf, is niet altijd even simpel.

(Lees verder onder de foto.)

20190908_100447.jpg

In Ramskapelle investeerden de landbouwers in kruidenrijke grasstroken, bloemblokken en een keverbank. De maatregelen en inspanningen van de boer werpen er  duidelijk hun vruchten af. De grote aantallen roofvogels (torenvalken, bruine kiekendieven, buizerds) en de jagende zwaluwen boven de bloemblokken verbaasden iedereen. De deelnemers konden genieten van het schouwspel in een landbouwgebied pur sang.

Na afloop van de wandeling konden de deelnemers op de boerderij hun lunch nuttigen en werd hen een hoeve-ijsje aangeboden. Van dat moment werd gretig gebruikgemaakt om met de landbouwer in dialoog te gaan. De positieve, respectvolle manier waarop er werd gepraat toonde aan dat er wel degelijk een goede relatie bestaat tussen landbouw en natuur. Deze toenadering tussen landbouw en natuur kan alleen maar tot stand komen als alle partijen blijven praten met elkaar.

20190908_093347.jpg

 

Deze activiteit kaderde in het Europese Interreg North Sea Region-project ‘PARTRIDGE’. Daarin slaan organisaties uit Vlaanderen, Engeland, Schotland, Nederland en Duitsland de handen in elkaar om een doordacht agrarisch natuurbeheer tot stand te brengen dat akkervogels, met als doelsoort de patrijs, moet voorzien van een hoogkwalitatief habitat. Dit project werd recentelijk verlengd voor een periode van 3 jaar en loopt tot 2023.

Meer info: https://northsearegion.eu/partridge/

Logo_Partridge.png