NieuwsSophie Waegebaert, Veronique De Mey, dinsdag 10 september 2019

Lokale peulvruchten in de innovatieve tuin van 2019Artikels

Peulvruchten allerhande winnen aan populariteit. Denk bijvoorbeeld aan de kikkererwt of soja. Veel van die peulvruchten worden ingevoerd uit het buitenland, waardoor de ontwikkeling van een duurzame keten niet mogelijk is. Andere peulvruchten worden niet (meer) gegeten. Vanuit het project 'Growing a Green Future' willen we nagaan welke peulvruchten we kunnen telen in Vlaanderen.

Lokale peulvruchten in de innovatieve tuin van 2019

Net als vorig jaar werden enkele peulvruchten opgenomen in de innovatieve tuin. We introduceren drie nieuwe gewassen: edamame, gele erwt en veldboon. Oude bekenden zijn de kikkererwt en de linze.

Peulvruchten groeien aan vlinderbloemige planten en zijn zaden met een omhulsel. Vlinderbloemigen hebben de mogelijkheid om, via wortelknobbeltjes, stikstof uit de lucht vast te leggen, waardoor ze op schrale en droge gronden toch voor goede opbrengsten kunnen zorgen.
20190910_135135_wortelknobbeltjes.jpg
Edamame
We zaaiden dit jaar voor het eerst edamame ofwel groene soja. Edamame is Japans voor “boontjes aan een takje” en is een bereiding van onrijpe sojabonen. De sojabonen worden dus geplukt wanneer de peulen nog groen zijn. In Oosterse landen wordt edamame vaak gegeten als voor- of bijgerecht, maar ze zijn ook geschikt als aperitiefhapje.
 
De edamame werd eind mei ingezaaid in het demoveldje in de innovatieve tuin. Om vraat door konijnen, duiven en kraaien te vermijden, werden de jonge plantjes afgedekt met een net. Doorheen de zomer groeiden de planten goed en werden er geen plagen of ziektes vastgesteld. Begin september werden de sojabonen geoogst wanneer de peulen gezwollen waren door de bonen. Pas dan hebben de sojabonen een lekkere smaak.
20190725_080337_soja.jpg20190910_Soja.jpg

Gele erwt
De gele erwt wordt nu voornamelijk geteeld voor de productie van voeders, maar zou ook deel kunnen uitmaken van humane voeding. Gele erwten zijn droge, groene erwten met een zoete smaak.
 
De gele erwt in de innovatieve tuin leverde planten op van ongeveer 1 m groot. Naar het einde van het groeiseizoen toe trad legering op. Er werden geen ziektes of plagen vastgesteld.
20190719_134615_erwt.jpg


Veldboon
In het Westen wordt de veldboon zo goed als niet gebruikt voor humane consumptie, in tegenstelling tot het Midden-Oosten waar veldbonen deel uitmaken van de traditionele voeding.
 
Veldbonen worden geoogst wanneer de peulen helemaal uitgedroogd zijn en een zwarte kleur hebben. De veldbonen in de innovatieve tuin bereikten een hoogte van ongeveer 1,20 m. Naarmate het groeiseizoen vorderde, werd er roest vastgesteld. Die verspreidde zich over de gehele plant. Ondertussen werd de afrijping ingezet en lijkt het er op dat de peulen niet aangetast zijn.
20190830_140539_veldboon2.jpg20190822_110548_roest veldboon.jpg

Kikkererwt
Hoewel de oorsprong van de kikkererwt in Zuid-West-Azië ligt, zijn hedendaagse teeltgebieden India, Pakistan, Turkije, Australië, Marokko en Iran.
Kikkererwten hebben een nootachtige smaak en vormen onder andere de basis van humus. De kikkererwten kunnen ook vermalen worden tot meel.
 
De kikkererwten in de innovatieve tuin werden deels gezaaid in de serre begin mei en deels rechtstreeks in de tuin eind mei. De planten groeiden ondanks de droogte goed. De kikkererwten worden geoogst wanneer ze voldoende droog zijn. De planten en peulen hebben dan een gele kleur.
 
20190910_Kikkererwt 2.jpg20190910_Kikkererwt.jpg


Linze
Linzen zijn kleine, platte en halfronde peulvruchten en kunnen een groene, bruine, rode of gelige kleur hebben. De linzen die bij ons in de winkelrekken liggen, komen voornamelijk uit China, Canada en Turkijke.
 
De linzen werden dit jaar in mei gezaaid in mengteelt met Ethiopische mosterd, zodat de linzen steun kregen tijdens de groei. Zo konden we een betere opbrengst bekomen. De zaden van de linzen en de Ethiopische mosterd werden gemengd en vervolgens samen gezaaid in het demoveldje. We stelden vast dat beide plantensoorten een mooie opkomst toonden, maar dat er te veel Ethiopische mosterd werd gezaaid. Daardoor ontvingen de linzen onvoldoende licht en werd de groei belemmerd.
 

20190719_133541_mosterd en linzen.jpg

Meer info

Wil je meer info over de teelten en de mogelijkheden ervan, dan kan je terecht bij
Het project ‘Growing a green future’ is gefinancierd binnen het Interreg V-programma Vlaanderen-Nederland, het grensoverschrijdend samenwerkingsprogramma met financiële steun van het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling. Meer info: www.grensregio.eu.  
 

20190910_logobanner_GaGF.JPG

20190910_flag_yellow.jpg