NieuwsSophie Waegebaert, Veronique De Mey, dinsdag 13 augustus 2019

Lokale plantaardige oliën in de innovatieve tuin van 2019Artikels

In een reeks nieuwsberichten laten we je kennismaken met de gewassen die momenteel in onze innovatieve tuin groeien. In dit nieuwsbericht zijn de oliegewassen aan de beurt. In het project 'Growing a Green Future' brengen we de mogelijke toepassingen van onder andere lokale plantaardige oliën in kaart. Niet alleen voedingstoepassingen zijn interessant, maar ook de mogelijkheden in de non-foodindustrie worden bestudeerd.

Lokale plantaardige oliën in de innovatieve tuin van 2019

Eerder stelden we de innovatieve tuin van Inagro al aan je voor. Daarin groeien momenteel drie gewassen die interessante oliën bevatten, meer bepaald oliepompoen, Ethiopische mosterd en bijvoet. Ook in de innovatieve tuinen van het Proefcentrum van Herent, de Rusthoeve, Markdal en De Peel worden oliegewassen geteeld. Het Proefcentrum van Herent focust voornamelijk op oliegewassen. In samenwerking met Karel de Grote Hogeschool en ILVO Food Pilot worden de mogelijkheden van de oliën onderzocht in food- en non-foodtoepassingen.

 

Oliepompoen
De oorsprong van de oliepompoen ligt in Centraal-Amerika. Van daaruit werd deze pompoen verspreid over de hele wereld. In Europa wordt de oliepompoen in grote hoeveelheden geteeld in de Oostenrijkse deelstaat Steiermark (zo’n 9800 ha).
 
De zaden van de oliepompoen bevatten een donkergroene olie die rijk is aan onverzadigde vetzuren. De olie heeft een nootachtige smaak. De zaden van de oliepompoen hebben geen witte zaadmantel, waardoor het persen van de zaden minder arbeidsintensief is. De olie kent verschillende toepassingen en wordt onder andere gebruikt voor de bereiding van sauzen en de ontwikkeling van cosmetica en medicatie.

De oliepompoenen in onze innovatieve tuin groeien goed. Eind april-begin mei zaaiden we de pompoenen voor in de serre om ze eind mei in de tuin te planten. In Inagro telen we momenteel drie verschillende rassen: Eso, Naked Bear en Kakai. Alle rassen vormden al mooie pompoenen. De pompoenen worden eind september-begin oktober geoogst, als de schil hard is en de plant en de pompoenen een gele kleur hebben.
 
In ‘Growing a Green Future’ wordt, in samenwerking met ILVO Food Pilot, een veganaise (mayonaise op basis van een veganistisch recept) ontwikkeld op basis van lokaal geteelde pompoenolie. De eerste tests met een smaakpanel werden alvast goed onthaald.

20190725_074935_oliepompoen.jpg

20190725_075059_oliepompoen.jpg

Ethiopische mosterd
Een tweede oliegewas is de Ethiopische mosterd. Zoals de naam al doet vermoeden, ligt de oorsprong van het gewas in Ethiopië. Ook in ons klimaat doet het gewas het goed. Ethiopische mosterd stelt weinig eisen aan de grond en kan op de meeste gronden geteeld worden. De plant kan 1 tot 2 m hoog groeien.
 
We kunnen ethiopische mosterd telen voor twee doelen: enerzijds als groenbemester en anderzijds voor de productie van de zaden. In de innovatieve tuin focussen we op de tweede toepassing, want uit de zaden kunnen we olie winnen voor de productie van mosterd. Ook non-foodtoepassingen zijn mogelijk met de olie, want Ethiopische mosterdzaden bevatten erucazuur. Dat zuur kan gebruikt worden voor de productie van plastics, nylon, surfactants, coatings en smeermiddelen.
 
Dit jaar werd de Ethiopische mosterd in mengteelt gezaaid met linze. Zo kan de Ethiopische mosterd steun geven aan de linzen en de groei bevorderen.

20190725_075246_mosterd.jpg

Bijvoet
Bijvoet is een meerjarige plant die verspreid is over het noordelijk halfrond. Bijvoet is makkelijk te herkennen aan de bladeren, want de onderkant is zilvergrijs en voelt viltig aan. Bijvoet wordt zo’n 50 tot 150 cm hoog.
 
Het gewas kent verschillende toepassingen. Zo kan de volledige plant gebruikt worden in de keuken en zou het de eetlust en spijsvertering stimuleren. Ook zou het gewas een positief effect hebben op vermoeide voeten. In ‘Growing a Green Future’ zijn we vooral geïnteresseerd in het gebruik van extracten afkomstig van de olie voor de ontwikkeling van een natuurlijk biocide.
 

BijVoet_13082019.PNGMeer info
Wens je meer info over de teelten en de mogelijkheden ervan, dan kan je terecht bij:  
 
Veronique De Mey
E veronique.demey@inagro.be
T 051 27 33 90
 
Of  
 
Sophie Waegebaert
E sophie.waegebaert@inagro.be
T 051 14 03 30
 
Het project ‘Growing a green future’ is gefinancierd binnen het Interreg V-programma Vlaanderen-Nederland, het grensoverschrijdend samenwerkingsprogramma met financiële steun van het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling. Meer info: www.grensregio.eu.  


logobanner_GaGF.JPG
20190725_flag_yellow.jpg