NieuwsMuriël Derycke, maandag 26 augustus 2019

Net als Pol en Katrien bezoekboer(in) worden?Artikels

We zoeken enthousiaste West-Vlaamse land- en tuinbouwbedrijven om het netwerk van bezoekboerderijen te versterken. Bezoekboeren zijn trots op hun dagelijkse inzet voor lekker voedsel en delen dat graag met anderen. Lijkt dat jou op het lijf geschreven, maar twijfel je nog? Ontdek waarom Pol en Katrien van Rabarberhoeve Het Warandehof hun boerderij zo graag openstellen voor het publiek.

Net als Pol en Katrien bezoekboer(in) worden?

Het Warandehof is een oude boerderij op een historische plaats. Er stond vroeger een groot herenhuis, de heerlijkheid 'Het Goed ter Warande'. De heer had er een niet te onderschatten macht. In de loop der geschiedenis verging de glorie en werd de site een gewone boerderij met behoud van de authentieke hoevewoning.

Sinds 1999 wonen en boeren Pol en Katrien er. “We namen de omliggende percelen grond die vrij waren over en startten er onmiddellijk met groenteteelt”, vertelt Pol. “Intussen kweken we een gevarieerd palet aan groenten met een goede werkverdeling jaarrond.” De hoofdteelten zijn rabarber (lente en zomer), venkel (zomer en herfst) en veldsla (herfst en winter). Rabarber werd van bij het begin een ware specialiteit.

 

Op korte tijd veel bijleren

Maar Pol en Katrien willen hun beleving ook graag delen met anderen. Scholen, verenigingen, families, vrienden en collega’s zijn welkom op reservatie. Uiteraard staat de rabarber altijd centraal. “Leerlingen die op de boerderij komen, zijn heel enthousiast. Vaak weten ze weinig over de inhoud van onze stiel. Ze leren op korte tijd veel bij”, verduidelijkt Katrien. “Volwassenen zijn vaak beter op de hoogte. Toch schrikken ze hoeveel werk er nog altijd in ons vak kruipt.”

In de hoeve is een stijlvolle, landelijke onthaalruimte ingericht tot ongeveer 80 personen, ook toegankelijk voor andersvaliden, met aansluitend de hoevewinkel waar Pol en Katrien hun fijne rabarberproducten en groenten verkopen. “Een bezoek aan ons bedrijf is altijd een mix van informatie en ontspanning”, gaat Katrien verder. “Tijdens de basisopleiding van Inagro leerden we waarop we de accenten moeten leggen en hoe we kunnen inspelen op de actualiteit.”

 

Ideeën uitwisselen met andere bezoekboeren

Voor Pol en Katrien biedt het netwerk van bezoekboerderijen nog meer. “Regelmatig wisselen we ideeën uit met andere hoeves”, klinkt het. “Bovendien kunnen we altijd advies inwinnen als we twijfelen of iets niet weten.”

Gaandeweg kwam het koppel tot een sterk programma over 'groenten van grond tot mond'. “Het is ons verhaal van een niet zo evidente keuze om een eigen bedrijf te starten, gebracht vanuit het hart en met het enthousiasme van een jonge tuinder.”

(Lees verder onder de afbeeldingen.)

Collage_Warandehof_BezBoe.jpg

Versterk ons netwerk...

Wil je net als Pol en Katrien bezoekers ontvangen op jouw boerderij? Inagro zoekt in 2019 enthousiaste West-Vlaamse land- en tuinbouwbedrijven om het netwerk van bezoekboerderijen te versterken. Voor het brede publiek is het aanbod beter bekend als ‘Met de klas de boer op’ en ‘Samen de boer op’. Landbouwers uit alle sectoren, gangbaar of biologisch, zijn welkom in ons netwerk. Samen vertegenwoordigen we de land- en tuinbouwsector in West-Vlaanderen.
 
> Op www.onthaalopdeboerderij.be maak je kennis met onze werking.

... en wij versterken jouw vaardigheden!

Als lid van ons netwerk geniet je van professionele vormingen, uitwisseling met collega’s, promotie en educatief materiaal. In het najaar van 2019 organiseren we een basisvorming voor startende bezoekboerderijen. Onze medewerkers staan ook voor je klaar met advies en tips.
 
 
Interesse? Stel je kandidaat
 
Wil je deel uitmaken van ons netwerk? Vul dan vrijblijvend dit formulier in voor 30 september 2019. Met vragen kan je terecht bij de medewerkers van de dienst landbouwverbreding en –educatie via info.educatie@inagro.be of 051 27 32 00.
 
 
 
 
logo_onthaal_op_boerderij.png

Gekoppelde thema's & sectoren: Landbouwverbreding | -- Algemeen --