NieuwsBram Vervisch, Lieven Delanote, woensdag 29 mei 2019

Eerste burgers en spreads met Belgische biologische sojaArtikels

Bio-Planet, de biosupermarkt van Colruyt Group, presenteerde deze week 4 nieuwe plantaardige producten op basis van lokaal geteelde soja. De producten zijn het resultaat van een intensieve samenwerking met een lokale teler, producent en voedingsexperten van Inagro en ILVO.

Eerste burgers en spreads met Belgische biologische soja

Lokaal geteelde soja

Sojateelt in België is momenteel nog vooral een leerproces en pionierswerk, maar uit het aantal vragen merkt Inagro dat de interesse voor deze teelt groeit. Voor dit project zaaide Simon Colembie, biolandbouwer uit Kruishoutem, 1 ha biologische soja. Dit bracht 2,5 ton geschoonde sojabonen op. Vervolgens heeft La Vie Est Belle uit Brugge deze bonen verwerkt tot 2 soorten burgers, en 2 types spreads. Bio-Planet heeft de primeur om deze producten in de rekken te leggen.

190529_Overzicht producten.jpg

Eerste resultaten

De producten hebben tot nu toe al zo’n 2000 klanten bereikt. De sojaburger met het zeewier blijkt de populairste te zijn. Het proefproject wordt dan ook verlengd. Dit jaar heeft Simon opnieuw 1 ha soja ingezaaid. Een vlinderbloemige in de rotatie heeft dan ook heel wat voordelen. Er is geen kunstmest nodig, doordat vlinderbloemigen zelf hun stikstof fixeren. Het zorgt daarnaast voor een goede bodemstructuur en levert stikstof na voor de volgteelt.

190529_Portret Simon.jpg

Samenwerking

De burgers en spreads met lokaal geteelde soja onder het huismerk Boni Selection Bio zijn een primeur voor ons land en het resultaat van een intensieve samenwerking met biolandbouwer Simon Colembie uit Kruishoutem, Brugse producent van vegetarische producten La Vie est Belle, en de kennisinstellingen Onderzoek en advies in land- en tuinbouw (Inagro) en Instituut voor landbouw- visserij en voedingsonderzoek (ILVO).