NieuwsVan Nieuwenhove Tom, Bert Reubens, ILVO, dinsdag 18 december 2018

Twintig nieuwe boslandbouwdossiers goedgekeurdArtikels

Een record aantal landbouwers vroeg dit jaar de subsidie aan voor boslandbouw. Boslandbouw zit in de lift. Het kan zorgen voor een stabieler inkomen onder de heersende fluctuerende markten en de klimaatsveranderingen. Ook interesse in boslandbouw? Neem dan begin januari deel aan de studiedag 'Agroforestry' op Agriflanders in Gent.

Twintig nieuwe boslandbouwdossiers goedgekeurd

Ook dit jaar konden Vlaamse landbouwers een subsidieaanvraag boslandbouw indienen. Een recordaantal van twintig landbouwers vroeg die subsidie aan. Voor het eerst werden ook alle dossiers goedgekeurd. Toch worden soms aandachtspunten meegegeven, bijvoorbeeld als de geschatte kostprijzen opmerkelijk hoog liggen, de densiteit net op de grenswaarde ligt of er een te groot plantsoen wordt gebruikt.

Ruim 36 hectare boslandbouw erbij!
Als alle goedgekeurde dossiers ook effectief gerealiseerd worden, dan komt er deze winter in Vlaanderen ruim 36 ha boslandbouw bij, of een totaal van ruim 2800 bomen, verspreid over 29 percelen. Qua boomsoortenkeuze lijkt de trend van vorig jaar zich door te zetten: er wordt met name gekozen voor notelaars, hoogstam appelbomen, perenbomen en kerselaars. Ook tamme kastanje en hazelaar zijn frequente keuzes. Met andere woorden: de Vlaamse boslandbouwer lijkt vooral op productie van vruchten en noten te mikken, eerder dan op biomassa of kwaliteitshout, al komt die keuze ook voor.

Gemiddeld worden er op één perceel zo’n vijf boomsoorten gecombineerd, met uitschieters tot 19 en 30 soorten in intensief gemengde aanplanten die richting voedselbos neigen. Op zes van de twintig percelen wordt slechts één soort geplant. De agroforestryprojecten vinden plaats in een mix van teeltsystemen, gaande van combinaties met akkerbouwgewassen tot hoogstamboomgaarden en combinaties met uitloop voor bijvoorbeeld varkens of kippen.

Ook interesse?
Lijkt boslandbouw wel iets voor jou, maar wil je toch eerst wat meer informatie opdoen, neem dan deel aan de studiedag ‘Agroforestry’ op Agriflanders. Of neem een kijkje op www.agroforestryvlaanderen.be.

Interesse om met boslandbouw aan de slag te gaan? Aarzel dan niet om contact op te nemen met:

Bert Reubens:
Bert.Reubens@ilvo.vlaanderen.be
Tel: 092 72 26 70

Willem Van Colen
Willem.vancolen@inagro.be
Tel: 051/ 27 33 15