NieuwsDel'haye Hannelien, Pyck Nancy, woensdag 19 september 2018

750 teeltkits leren kinderen champignons telen en smakenArtikels

Op woensdag 12 september verdeelden we 750 champignonteeltkits aan ongeveer 250 scholen. De actie bestaat al 15 jaar, maar blijft succesvol. Eind augustus konden leerkrachten zich inschrijven. Binnen 4 dagen bleek de voorraad al uitgeput. Dit jaar hielpen de leerlingen van het 5de jaar Tuinbouw en Groenvoorziening van het Provinciaal Technisch Instituut Kortrijk ons zakken met doorgroeide compost vullen.

750 teeltkits leren kinderen champignons telen en smaken

Op maat van verschillende leeftijden
Scholen kennen ondertussen de traditie van Inagro om gratis champignonteeltkits aan te bieden bij de start van het schooljaar. Vorig jaar kregen leerkrachten een nieuwe teeltkalender en handleiding met tips en tricks. Daarin speelden we in op hun vragen en suggesties. Dit jaar behielden we beide hulpmiddelen omdat ze positief onthaald werden.

De kalender bevat een mini-versie en een maxi-versie. De mini-versie is eenvoudiger, terwijl de maxi-versie oudere leerlingen uitdaagt om de teelt nauwgezet op te volgen en te registreren. Leerkrachten vinden in de handleiding heel wat antwoorden op hun vragen over watergift en temperatuur. De documenten zijn ook online te vinden.

 
Onbekend is onbemind
Via de kits stimuleren we leerkrachten om stil te staan bij de champignonteelt. De handleiding zet hen en hun leerlingen op weg om zelf hun champignons te kweken op school. Na een drietal weken kunnen ze de oogst bewonderen en ervan smullen. Champignons hebben vaak een kwalijke reputatie bij kinderen, maar als ze die zelf kunnen kweken, verandert dat snel. Door leerkrachten en leerlingen van dichtbij kennis te laten maken met paddenstoelen en de teelt ervan, brengt Inagro boer en burger dichter bij elkaar.


Hulp van leerlingen PTI bij de voorbereidingen

teeltkits2018 030.JPGInagro organiseert deze actie ondertussen al 15 jaar. Het initiatief komt tot stand dankzij de samenwerking van 2 afdelingen binnen Inagro, namelijk landbouweducatie en de champignonafdeling. ’s Ochtends hielpen leerlingen van het 5de jaar Tuinbouw en Groenvoorziening van het Provinciaal Technisch Instituut Kortrijk Inagro-medewerkers om alle voorziene zakken met doorgroeide compost te vullen. In de namiddag haalden scholen hun bestelling af in Inagro (Rumbeke) of in het Provinciehuis Boeverbos (Brugge). Via een gelijkaardige samenwerking biedt Inagro in januari witloofteeltkits aan.
 
 
Meer info
Meer info over landbouweducatie in West-Vlaanderen: www.onthaalopdeboerderij.be
E info.educatie@inagro.be
 
CollageChampTeeltk.png


Gekoppelde thema's & sectoren: Eetbare Paddenstoelen | Landbouwverbreding