NieuwsGrauwet katrien, woensdag 04 juli 2018

'Buren bij Boeren' gunt burgers een blik op hedendaagse landbouwArtikels

Voor het tweede jaar op rij organiseert Inagro samen met Stad-Land-schap ’t West-Vlaamse Hart boerderijbezoeken voor individuele bezoekers. Zo krijgen burgers een uniek en waarheidsgetrouw beeld van de hedendaagse landbouw. Inagro en 't West-Vlaamse Hart proberen op die manier samen bruggen te bouwen tussen producent en consument, tussen stad en platteland.

'Buren bij Boeren' gunt burgers een blik op hedendaagse landbouw

Vorig jaar namen meer dan 200 individuele bezoekers een kijkje achter de schermen van een land- of tuinbouwbedrijf. "Dit smaakt naar meer", klonk het bij zowel landbouwbedrijven als deelnemers. Inagro en ’t West-Vlaamse Hart organiseren daarom een tweede editie van Buren bij Boeren. Zes boerderijen zetten hun deuren open en dompelen bezoekers onder in de boerenstiel zoals die echt is. Bezoekers kunnen ook met hun vragen rechtstreeks terecht bij de landbouw(st)er.

 

Kennismaken met hedendaagse landbouw op 't Caloenhof
Op zaterdag 30 juni vond een bezoek plaats bij ’t Caloenhof in Tielt, een gemengd bedrijf met melkvee, vleesvee, varkens en akkerbouw. Sandra en Kristof namen 29 bezoekers, een mooie mix van volwassen en kinderen, mee op sleeptouw en vertelden met veel passie over hun vak. Dat ze trots zijn op hun beroep als voedselproducent is duidelijk. Maar ze lieten ook verstaan dat het niet altijd evident is. Het harde werken wordt jammer genoeg niet altijd beloond.

 

“Ik krijg 2 euro voor 100 kg aardappelen. Misschien moet ik daarmee betalen als ik de volgende keer naar de frituur ga”, zegt Kristof. Die sprekende vergelijking zal de bezoekers ongetwijfeld bijblijven.

 

IMG_0480.JPGTijdens het bezoek werd ook duidelijk dat zij net als iedere andere ondernemer een leefbaar bedrijf proberen uit te bouwen met groot respect voor hun dieren en de omgeving. Door hun bedrijf open te stellen willen ze hierover transparant communiceren. Zo krijgen burgers een correct beeld van de hedendaagse landbouw op vandaag.

 

Professionelere boerderijbezoeken
Groepen ontvangen op de boerderij vergt competenties. Om de kwaliteit van de bezoeken te verhogen, organiseert Inagro regelmatig vormingen. De landbouwbedrijven die bezoeken op een professionele manier ontvangen, verenigen zich in het aanbod ‘Samen de boer op’ (groepsuitstappen) en ‘Met de klas de boer op’ (klasbezoeken). Tweejaarlijks organiseert Inagro een basisvorming die kandidaat-bezoekboerderijen de kans geeft om toe te treden tot het aanbod. Heb je daarvoor interesse? Neem contact op met nele.dejonckheere@inagro.be.

 

IMG_0483.JPG“We merken dat landbouwers professioneler geworden zijn. Dat is een verdienste van Inagro, die hen op een professionele manier benadert en inspeelt op hun noden.” -  Roeland Vanlerberghe van Stad-land-schap ’t West-Vlaamse Hart.

> Lees de volledige getuigenis van Roeland op pagina 31 van ons jaarverslag 2017.

 

Praktische info
In de komende maanden vinden nog zeven boerderijbezoeken van "Buren bij Boeren" plaats. Een boerderijbezoek duurt anderhalf uur. Na de rondgang trakteert de hoeve je op een proevertje. Een boerderijbezoek kost € 5 per volwassene en € 3 per kind (3-12 jr). Een overzicht van alle data en locaties vind je op www.onthaalopdeboerderij.be.

Gekoppelde thema's & sectoren: Landbouwverbreding