NieuwsVan Colen Willem, woensdag 27 juni 2018

Cursus begeleidingssnoei voor jonge bomenArtikels

Wil je als agroforestrytoepasser het maximum halen uit je boomaanplant voor kwaliteitshout, dan is een goede begeleidingssnoei cruciaal. Kom er alles over te weten en doe praktijkervaring op tijdens een gratis cursus begeleidingssnoei voor jonge bomen op 17 juli in Heuvelland.

Cursus begeleidingssnoei voor jonge bomen

De productie van kwaliteitshout is een veel aangehaalde motivatie bij de aanleg van agroforestrysystemen. Om als kwaliteitshout beschouwd te worden, moeten stammen aan heel wat voorwaarden voldoen: een rechte, takvrije stam zonder beschadigingen is meestal noodzakelijk. Dat krijg je in een agroforestrysysteem niet vanzelf, door het overvloedig beschikbare licht (helemaal anders dan in een bosklimaat) schieten de takken alle kanten uit. In de meeste gevallen zal een goede begeleidingssnoei vanaf jaar twee of drie dan ook aan de orde zijn. Bij begeleidingssnoei moet je met een aantal belangrijke regels rekening houden.

2018-06-27-ML-snoeien1.jpg

Voor starters in agroforestry organiseren we op dinsdag 17 juli in Heuvelland een cursus begeleidingssnoei voor bomen in agroforestry. De cursus vindt plaats van 10u30 tot 16u op het agroforestryperceel van Paul Merlevede (Vakantiehoeve Rodeberg, Schomminkelstraat 26, 8954 Heuvelland). We starten met een korte theoretische inleiding, vervolgens gaan we het terrein op om bij een vijftal boomsoorten zelf begeleidingssnoei uit te voeren.


Deelname is gratis, maar om praktische redenen is inschrijving via dit formulier vereist, dit uiterlijk tegen woensdag 11/07. We vragen om zelf een lunch te voorzien.

2018-06-25-ML-afinetlogo.PNG