NieuwsDe Mey Veronique, Lefevere Hannes, donderdag 07 juni 2018

Pseudogranen boekweit en parelgierst en zoete aardappel in de kijkerArtikels

Wat hebben parelgierst, boekweit en zoete aardappel gemeenschappelijk? Het zijn drie van de 17 gewassen die we dit jaar in onze innovatieve tuin hebben staan. Elke maand belichten we een groep gewassen. Deze maand zijn de voedselgewassen aan de beurt. De komende maanden komen ook de olie-, eiwit-, vezelgewassen en gewassen met specifieke inhoudsstoffen aan bod.

Pseudogranen boekweit en parelgierst en zoete aardappel in de kijker

De voedselgewassen komen als eerste aan de beurt in deze reeks over de innovatieve tuin. Hoewel de focus van het project 'Growing a Green Future' niet ligt op onderzoek naar gewassen voor humane consumptie, is het toch een essentieel onderdeel van de biogebaseerde economie. Deze relatief onbekende/nieuwe teelten verdienen dus een portie extra aandacht. In de innovatieve tuin testen we een aantal rassen uit, kijken we hoe ze groeien, of ze gevoelig zijn voor bepaalde ziekten of plagen en of ze gemakkelijk geoogst kunnen worden. In dit nieuwsbericht lees je een korte inleiding over deze teelten.


Boekweit
Boekweit (Fagopyrum esculentum) is een gewas dat heel gemakkelijk te telen is. Het groeit makkelijk in arme grond en is niet echt droogtegevoelig. Enkel de vorstgevoeligheid van de plant kan voor problemen zorgen. Dat maakt het uitsluitend een zomergewas. Na de oogst kan boekweit gemalen worden tot meel. Aangezien boekweitmeel geen gluten bevat, kan het niet gebruikt worden in gistdeeg. Daarom wordt het vaak gebruikt in combinatie met andere glutenrijke bloem- of meelsoorten om bijvoorbeeld overheerlijke ‘boekweitpannenkoeken’ mee te bakken. Boekweit is ook geschikt om te gebruiken als veevoeder.

2018-06-07-ML-boekweit.jpg


Gierst
Gierst (Panicum miliaceum) is, net als boekweit, een glutenvrij gewas. Het is eigenlijk een verzamelnaam voor een aantal kleinzadige grassoorten. Wie gierst wil telen, zoekt best uit welke soort hij precies nodig heeft. Door zijn korte groeiperiode en grote tolerantie voor droogte is dit een zeer interessant gewas om te telen. Gierst wordt best geoogst wanneer de zaden makkelijk loskomen. De gepelde korrels van gierst kunnen als rijst gegeten worden. Ze worden gebruikt in traditionele gerechten uit verschillende landen zoals Rusland, Duitsland en China. In India wordt het zelfs gebruikt voor de productie van Rakshi; een lokale gedistilleerde drank.

2018-06-07-ML-gierst.jpg


Zoete aardappel
De zoete aardappel (Ipomoea batatas) is, ondanks zijn naam doet vermoeden, niet nauw verwant aan onze gewone aardappel. De zoete aardappel vindt zijn oorsprong in Peru en wordt vooral in de warmere klimaten van Zuid-Amerika geteeld. Door gerichte kruisingen zijn er echter nieuwe variëteiten ontstaan die wel goed groeien in ons gematigd klimaat, hoewel de zoete aardappel nog altijd warm weer nodig heeft om goed te groeien. Na de oogst bewaar je de zoete aardappel best nog enkele weken om hem zijn naam eer aan te doen. Het is namelijk tijdens die periode dat de knol suiker vormt, die hem zijn zoete smaak geeft. In bereidingen wordt hij wel zoals de aardappel gebruikt: gekookt, gebakken of zelfs als frietjes. Smakelijk!

2018-06-07-ML-zoeteaardappel.jpg
Ben je benieuwd naar het teeltverloop? Aan het einde van het groeiseizoen zullen we de resultaten van dit groeiseizoen beschrijven in een nieuwsbericht. Wens je nu al wat meer info over de teelten, dan kan je terecht bij:

Veronique De Mey
E veronique.demey@inagro.be
T 051 27 33 90

of

Hannes lefevere
E hannes.lefevere@inagro.be
T 051 27 33 79

 

logobanner_GaGF.JPG Europa_vlag.jpg

Het project ‘Growing a green future’ is gefinancierd binnen het Interreg V-programma Vlaanderen-Nederland, het grensoverschrijdend samenwerkingsprogramma met financiële steun van het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling. Meer info: www.grensregio.eu