NieuwsDejonckheere Nele, Del'haye Hannelien, woensdag 06 juni 2018

Jonge witloofkampioenen winnen één dag gekke fietsen op schoolArtikels

Voor het tiende jaar op rij verdeelde Inagro witloofteeltkits onder West-Vlaamse scholen. Ter gelegenheid van de feesteditie daagden we de deelnemende klassen uit een fotocollage in te sturen. De leerlingen uit het tweede leerjaar van Vrije Basisschool Madonna werden uitgeroepen tot witloofkampioenen. Zo wonnen ze één dag gekke fietsen op school.

Jonge witloofkampioenen winnen één dag gekke fietsen op school

Inagro organiseerde dit jaar voor de tiende keer een actie waarbij scholen een witloofteeltkit  konden ophalen. De leraren kregen een zak witloofwortels, proefbuisjes met voedingsstoffen en een duidelijke teelthandleiding mee naar school.

 

Waarom witloofteeltkits?
We vinden het belangrijk dat kinderen de teelt beter leren kennen en appreciëren. Witloof is meestal niet zo geliefd bij kinderen en zo kunnen we de drempel verlagen.

Gedeputeerde Bart Naeyaert geeft wat extra duiding bij het project: “Het is een moeilijke sector. Er is veel concurrentie, ook van andere landen, en het is bovendien een sector die verdwijnt. De witloofteelt is echter een traditionele teelt in West-Vlaanderen en daarom willen we die in de verf zetten. Witloof is haalbaar om op korte tijd in een leercontext te kweken. De leerlingen zien snel resultaat van hun werk. Vandaar onze keuze. Dat het project ondertussen al 10 jaar loopt en blijvend succes kent, bewijst dat het concept ook aanslaat. Dit jaar bereikten 239 teeltkits de West-Vlaamse klassen.”

groepsfoto_met_witloof.JPG

Wedstrijd voor witloofliefhebbers
De tiende editie wilden de initiatiefnemers – mede door het succes – niet zomaar laten voorbijgaan. Het concept kreeg een iets andere invulling dan de voorbije jaren. Zo maakten leerlingen niet alleen in de klas kennis met de witloofteelt, maar ook thuis. Aan de jubileumeditie werd ook een wedstrijd gekoppeld. We spoorden de deelnemende klassen aan om via een fotocollage te tonen dat ze helemaal gek zijn op witloof en zo witloofkampioen te worden.

Een jury beoordeelde de fotocollages en nomineerde zo drie klassen. Vrije Basisschool Madonna ging met de hoofdprijs lopen. Vrije Basisschool Alveringem en De Negensprong uit Koekelare eindigden op een verdienstelijke tweede en derde plaats en wonnen meerdere kistjes aardbeien.

Waarom veroverde de fotocollage van de leerlingen van Vrije Basisschool Madonna en hun leerkracht Filip Carton het hart van de jury? Gedeputeerde Bart Naeyaert haalt enkele criteria aan: “De klas scoorde maximaal op de criteria ‘kennismaking met de teelt’ en ‘het educatieve aspect’. Ook bij de andere criteria, ‘ruime betrokkenheid’, ‘veelzijdig in de keuken’ en ‘lekker genieten’, behaalde ze hoge scores. De leerlingen doorliepen een boeiend traject en draaiden hun hand niet om voor diverse witloofbereidingen.”

groepsfoto_gekke_fietsen_witloofteeltkits.JPG

Vooroordelen smelten snel weg
Leerkracht Filip Carton neemt al jaren deel aan het witloofteeltkitproject en ziet er enkel de voordelen van in: “Het valt ons op dat de kinderen meer openstaan voor witloof als ze het zelf in de klas hebben gekweekt. Samen met meester de groenten uit de klas klaarmaken in de keuken,  dat creëert een sfeer waarbij vooroordelen even snel smelten als boter in de pan. Bovendien hoorden we dat ouders na zo’n project regelmatig witloof op het menu zetten thuis. Missie geslaagd dus!”

De leerlingen kregen niet alleen meer sympathie voor witloof, ze wonnen ook nog iets tastbaars als prijs. Ze kregen de hele dag gekke fietsen op school ter beschikking. Hoe gekker, hoe liever!

Gekoppelde thema's & sectoren: Landbouwverbreding | Witloof