NieuwsVan Nieuwenhove Tom, Joost-Pim Balis, woensdag 30 mei 2018

Excursie: Agroforestry in Noord-FrankrijkArtikels

Zoals de twee voorbije jaren organiseert het consortium Agroforestry Vlaanderen ook dit jaar een studiereis, deze keer in samenwerking met AGROOF, een studiebureau dat zich gespecialiseerd heeft in agroforestry. Tussen 17 september en 19 september nemen we een kijkje bij onze Franse buren. Tijdens deze studiereis ligt de focus op productie van kwaliteitshout, professioneel beheer, agronomische impact en vermarkting van houtige biomassa.

Excursie: Agroforestry in Noord-Frankrijk

Na de succesvolle excursies 'notenproductie' en 'de combinatie groenteteelt-agroforestry' richten we onze aandacht voor de meerdaagse excursie van 2018 op de productie van kwaliteitshout, professioneel beheer, agronomische impact en vermarkting van houtige biomassa. Volgende zaken staan op het programma:

Maandag 17 september 2018
Op dag één van de excursie brengen we een bezoek aan Marc Lefebvre in Guines. Zijn aanplant is gericht op de productie van kwaliteits- en constructiehout. Daarna nemen we een kijkje op de experimentele aanplant bij de familie Leduc. We sluiten de dag af met een bezoek aan een mobiele houtzagerij.


Dinsdag 18 september 2018
De volgende dag bezoeken we de proefvelden van de landbouwschool van Beauvais. Daar wordt gekeken naar de capaciteit van agroforestrysystemen om plaagdruk te controleren. In de namiddag komen we aan bij het bedrijf van Marcel Jeanson, een aardappelteler die hagen heeft aangeplant op zijn percelen. Daar is er een interessante wisselwerking tussen teelt en haag.


Woensdag 19 september 2018
De laatste dag starten we met een bezoek aan het landbouwbedrijf van Gérard Delva. De bedrijfsleider koos ervoor om hoogstam appelbomen te combineren met schapen. De geoogste appels worden verwerkt in sap en worden gecertificeerd door het Parc Naturel Régional de L’Avesnois. Als laatste bezoeken we een collectief dat zich heeft toegelegd op de exploitatie van het heggenlandschap. Daar nemen we ook een kijkje bij een installatie die energie wint uit biomassa.

Deelnemen
Bekijk het volledige programma of schrijf je in via de website van Agroforestry Vlaanderen.


Voor meer informatie
Bezoek onze website www.agroforestryvlaanderen.be of neem contact op met:
Tom Van Nieuwenhove
T 051 27 33 92
E tom.vannieuwenhove@inagro.be