NieuwsGrauwet katrien, woensdag 23 mei 2018

Week van de Korte Keten in heel VlaanderenArtikels

Westtoer, POM West-Vlaanderen en Inagro presenteren voor het derde jaar op rij de Week van de Korte Keten. Tijdens de campagneweek van 26 mei tot en met 3 juni zetten West-Vlaamse hoeve- en streekproducenten hun deuren wagenwijd open. Consumenten kunnen niet alleen proeven maar krijgen ook de kans om producenten te ontmoeten. Zo brengen we de consument letterlijk dichter bij de producent en zijn producten. De grote blikvanger is de wereldrecordpoging hoeve-ijs eten op zondag 3 juni in het provinciedomein Lippensgoed-Bulskampveld om 15u. We zoeken hiervoor 3.050 lekkerbekken.  

Week van de Korte Keten in heel Vlaanderen

De West-Vlaamse campagne Week van de Korte Keten wordt dit jaar voor het eerst uitgerold over heel Vlaanderen. Die bundeling van krachten resulteerde onder meer in één huisstijl en een overkoepelende website www.weekvandekorteketen.be. Ze verhogen de uitstraling en herkenbaarheid van de actieweek. De initiatiefnemers zijn alle Vlaamse provincies samen met het Departement Landbouw en Visserij, VLAM, de Vereniging van de Vlaamse provincies, de Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten en het Steunpunt Hoeveproducten. De Week van de Korte Keten krijgt naast de steun van de provincie West-Vlaanderen ook de volle ondersteuning van minister van Landbouw Joke Schauvliege. In West-Vlaanderen zetten voor de derde keer op rij Inagro, POM West-Vlaanderen  en Westtoer hun schouders onder de campagneweek.

korte_keten052018.jpg

Korteketenlandschap evolueert
Korte keten telt steeds meer aanbieders. Wie korte keten zegt, denkt in de eerste plaats aan hoeveverkoop. En terecht: 87% van de uitgaven van de korte keten komt op de hoeve zelf voor. De laatste jaren zien we ook het ontstaan van nieuwe initiatieven in West-Vlaanderen. Denk maar aan buurderijen, voedselteams, Community Supported Agriculture (CSA), stadsboerderijen… Die nieuwe initiatieven spelen hoofdzakelijk in op beleving en het gemak van de consument. Ook het netwerk 100% West-Vlaams merkt die evolutie. Momenteel telt het netwerk 129 hoeveproducenten die via diverse kanalen hun producten volgens het principe van de korte keten verkopen. Lokale producten dichter bij de consument brengen blijft echter een uitdaging. De Week van de Korte Keten speelt daarop in door consumenten via diverse activiteiten te laten kennismaken met producenten en hun producten.

Gedeputeerde Bart Naeyaert: “De interesse in hoeve- en streekproducten is booming. Consumenten zoeken lokale producten en authentieke smaken. Soms loopt het mis bij de zoektocht naar verkooppunten. Via de Week van de Korte Keten moeten consumenten gemakkelijker de weg vinden."

 

Wereldrecord hoeve-ijs eten vormt hoogtepunt van activiteitenkalender
wereldrecord_2.jpgDé grote blikvanger is de wereldrecordpoging hoeve-ijs eten op 3 juni in het provinciedomein Lippensgoed -Bulskampveld, een organisatie van KVLV, Vrouwen met vaart, en de provincie West-Vlaanderen. We zoeken 3.050 lekkerbekken die samen proeven van hoeve-ijs. Het record vallen we aan tussen 15 en 16 uur.

> Meer info over de wereldrecordpoging hoeve-ijs eten.

Verder nog op de agenda: een proefdag bij een 70-tal lokale verkooppunten van 100% West-Vlaamse hoeve- en streekproducten (op 26 mei), boerderijbezoeken, hoevepicknicks met gratis rondleiding, kookworkshops… Een overzicht van alle activiteiten in West-Vlaanderen vind je via www.weekvandekorteketen.be.

 

Magazine Week van de Korte Keten
Ontdek in dit magazine het brede West-Vlaamse scala aan hoeve- en streekproducenten. Nestel je op één van de hoeveterrassen, geniet van een heerlijke hoevepicknick, fiets langs adresjes met lekkernijen en verbaas je over het verhaal van de hoeve- en streekproducenten. Kortom: het is een magazine om bij te houden.

coverbeeld.jpgHet magazine is gratis verkrijgbaar bij de 100% West-Vlaamse hoeve-en streekproducenten. Of bekijk het online.

Wil je het magazine ontvangen?

Stuur een mail naar katrien.grauwet@inagro.be met vermelding ‘Magazine Week van de Korte Keten’.

De Week van de Korte Keten is één van de initiatieven waarmee Inagro landbouwers ondersteunt die hun hoeveproducten via de korte keten, onder het label 100 % West-Vlaams, vermarkten.  

Wil je meer info over onze dienstverlening? Contacteer Anneleen Dedeyne via anneleen.dedeyne@inagro.be of 051 27 32 26.

banner_kk052018.jpg

Gekoppelde thema's & sectoren: Landbouwverbreding | -- Algemeen --