NieuwsDejonckheere Nele, Grauwet katrien, dinsdag 13 maart 2018

Boerderijbezoeken actueler dan ooit in West-Vlaanderen!Artikels

Al 15 jaar stimuleren de Provincie West-Vlaanderen en Inagro boerderijbezoeken. Anno 2018 is het netwerk levendiger dan ooit. Dat bewijst het recordaantal klasbezoeken en de recente versterking van het netwerk met nieuwe bezoekboerderijen.

Boerderijbezoeken actueler dan ooit in West-Vlaanderen!

Tijdens een netwerkbijeenkomst begin maart klinken de West-Vlaamse bezoekboerderijen traditioneel op het nieuwe voorjaar. Dit jaar was er heel wat te vieren.

 

Recordaantal klasbezoeken
We sloten het schooljaar 2016-2017 af met 714 registreerde klasbezoeken, goed voor zo’n 16.600 leerlingen. Dat is een stijging van ruim 15 % en een recordaantal sinds de opstart van het provinciale initiatief. De stijgende aandacht voor lokaal voedsel en het groter aantal deelnemende bedrijven zijn wellicht een verklaring, naast de klassieke vaststelling dat de boerderij zeer concreet en belevingsvol is voor schoolkinderen.

Op het aantal bezoeken van verenigingen, families en bedrijven is minder concreet zicht. We schatten nog een groter aantal bezoeken. De deelnemende bedrijven merken een stijgende interesse van kleine groepjes bezoekers (vb. families) die kortdag een bezoek plannen, naast de blijvende interesse van verenigingen.

Deze blijvende belangstelling kunnen we alleen maar toejuichen. Hoe meer burgers weten over land- en tuinbouw, hoe groter de waardering en het draagvlak ervoor. De conclusie van de recente Vilt-imagostudie (eind 2017) bevestigt dat: “We moeten meer proactief communiceren en geen crisis afwachten om met ons verhaal naar buiten te komen.”

 
Nieuwe brochures stellen nieuwe bezoekboerderijen voor
Inagro organiseert elke twee jaar, kort voor de publicatie van de nieuwe brochures, een basisvorming voor nieuwe bezoekboerderijen. De basisvorming wordt samen met Melk4kids (VLAM) aangeboden. Hoeves die deelnemen, kiezen voor klas- en/of groepsbezoeken. Dat bepaalt of ze in het aanbod ‘Met de klas de boer op’ (voor klassen) komen en/of in het aanbod ‘Samen de boer op’ (voor groepen). Acht bedrijven versterkten het netwerk als nieuwkomer of via uitbreiding naar klassen of groepen. Hieronder maak je kennis met hen. We wensen hen alvast veel succes toe.
 

DSC_0021small.jpg

Begin 2018 tellen we 74 West-Vlaamse bezoekboerderijen. 65 van hen staan in het aanbod voor groepen, 60 onder hen verwelkomen graag klassen via het aanbod ‘Met de klas de boer op’. Het volledige aanbod wordt voorgesteld in de nieuwe brochures die momenteel naar diverse doelgroepen gestuurd worden, zoals scholen, autocarbedrijven en verenigingen.

 

> Wie meer wil weten over een specifiek bedrijf vindt op de websites meer info over het bedrijf en bezoek:

 

Collage_BrochureMDKDBO.png

Bron foto boven: Jan Darthet

Gekoppelde thema's & sectoren: Landbouwverbreding | Landbouw In Zijn Omgeving