NieuwsDejonckheere Nele, vrijdag 23 februari 2018

Ook na 10 jaar blijven West-Vlaamse scholen gek op witloof!Artikels

Onbekend is onbemind. Daarom startte Inagro tien jaar geleden met de actie "witloofteeltkits voor West-Vlaamse scholen". Met een kant-en-klaar pakket en met vele vlijtige handen oogsten de leerlingen na ongeveer drie weken hun eigen witloof. Omdat witloof lekker, gezond en van onze streek is, doen we tijdens de tiende editie eens goed gek! We dagen ook de ouders uit om te telen, te koken en te proeven. De school die ons kan overtuigen de beste telers in huis te hebben, wint één dag gekke fietsen voor de hele school.

Ook na 10 jaar blijven West-Vlaamse scholen gek op witloof!

Veel kinderen trekken hun neus op als witloof op het menu staat. Diezelfde kinderen bepalen - meer dan we denken - wat thuis op tafel komt. De eerder bittere groente kan dus wel wat steun gebruiken. De actie rond de witloofteeltkits van Inagro speelt daarop in.

 

Maxipakket voor thuis en in de klas
De voorbije edities kregen de deelnemende scholen drie kits. Dit jaar kregen ze elk één maxi-pakket met een dertigtal witloofwortels. De 250 beschikbare pakketten waren in minder dan een week tijd allemaal gereserveerd. Op woensdag 21 februari haalden de scholen hun teeltkits af bij Inagro of in Brugge, startklaar om de teelt aan te vangen in de klas én thuis.

Het pakket voorziet elke leerling van één wortel, proefbuis met voedingsstoffen, miniteelthandleiding en een leuk kleurkookboekje. Daarmee dagen we leerlingen en ouders uit om de teelt thuis nauwkeurig op te volgen en daarna te koken en te proeven.

De leerkracht kan met de resterende wortels en de teelthandleiding ook witloof telen in de klas. Het didactische materiaal op de website ‘Onthaal op de boerderij’ zet hen verder op weg.

 
 Collage_teeltkits_1.jpg
 
 
Welke klas wordt witloofkampioen?
Tijdens deze tiende editie dagen we de deelnemende klassen uit om witloofkampioen te worden. Daarvoor maken ze thuis en op school foto’s van alle stappen die zet uitvoeren. De uitdaging is om de jury te overtuigen met een fotocollage. De jury beoordeelt volgende criteria: blink uit als teeltexpert, kook verrassend en divers en smul met z'n allen van het resultaat. De winnende school krijgt twintig gekke fietsen voor één dag gratis ter beschikking op school.
 
 
Collage_teeltkits_2.jpg


Gekoppelde thema's & sectoren: Landbouwverbreding | Witloof