NieuwsDejonckheere Nele, Pyck Nancy, Sedeyn Patrick, woensdag 27 september 2017

Scholen telen champignons met vernieuwde teelthandleidingArtikels

Op woensdag 13 september verdeelden we 750 champignonteeltkits aan zo’n 260 West-Vlaamse scholen. De actie blijft een succes. Eind augustus kunnen scholen reserveren. In 3 dagen was de voorraad uitgeput. Bij deze gratis teeltkit kregen scholen dit jaar een vernieuwde teelthandleiding en extra teelttips.

Scholen telen champignons met vernieuwde teelthandleiding

Ook oudere leerlingen uitdagen
Scholen kennen ondertussen de traditie van Inagro om gratis champignonteeltkits aan te bieden bij de start van het nieuwe schooljaar. Dit jaar verrasten we hen met een nieuwe teeltkalender en een handleiding voor leerkrachten met tips en trics. Daarin zijn de vragen en suggesties van leerkrachten verwerkt die we vorig jaar via een enquête verzamelden.

De nieuwe kalender bevat een ‘maxi’-versie waardoor we oudere leerlingen uitdagen om de teelt nauwgezet op te volgen en te registeren. Leerkrachten vinden in de handleiding heel wat antwoorden op hun vragen omtrent watergift en temperatuur. De documenten zijn ook online te vinden.

Onbekend is onbemind
Via de teeltkits stimuleert Inagro leerkrachten om stil te staan bij de teelt van champignons. Via de handleiding kweken de leerkracht en de leerlingen zelf hun champignons op school. Na een drietal weken kan er geoogst en gesmuld worden. Champignons zijn niet altijd de meest geliefde groente bij kinderen, maar zelfgekweekt is toch nog altijd dat tikje lekkerder. Door in levende lijve kennis te maken met paddenstoelen en de teelt ervan brengt Inagro boer en burger dichter bij elkaar.

8 ton compost door Inagro-handen
Inagro organiseert deze actie nu bijna vijftien jaar. Het initiatief komt tot stand dankzij de samenwerking van twee afdelingen binnen Inagro, namelijk landbouweducatie en de champignonafdeling. Inagro-medewerkers vulden ’s morgens zo’n 8 ton compost in pakketten. In de namiddag haalden scholen hun bestelling af in Inagro (Rumbeke) of in het Provinciehuis Boeverbos (Brugge). Via een gelijkaardige samenwerking biedt Inagro in januari witloofteeltkits aan.

2017-09-28-teeltkits2.PNG


Meer info over landbouweducatie in West-Vlaanderen: www.onthaalopdeboerderij.be
E info.educatie@inagro.be

Gekoppelde thema's & sectoren: Eetbare Paddenstoelen | Landbouwverbreding