NieuwsDelanote Lieven, Simoen Celine, donderdag 14 september 2017

Hoe gezond is jouw bodem? Bezoek ons op de Werktuigendagen - deel 3Artikels

Komend weekend (23 en 24 september) verwelkomen we je op onze beursstand (nr. 626) op de Werktuigendagen in Oudenaarde. We geven tips hoe je tot een gezonde, levendige bodem kunt komen. Om verdichting van de bodem te vermijden, kan je kiezen voor ‘vaste rijpaden op breed spoor’. Daarbij beperk je de oppervlakte van het tractorspoor om structuurbederf in het teeltbed te voorkomen. Vorig jaar kocht Inagro een nieuwe tractor op breed spoor aan. In dit nieuwsbericht vertellen we meer over de werkzaamheden met die tractor. Tijdens de Werktuigendagen kan je de breedspoortractor ontdekken op onze stand.  

 
Hoe gezond is jouw bodem? Bezoek ons op de Werktuigendagen - deel 3

Op het proefbedrijf biologische landbouw van Inagro wordt al sinds 2010 succesvol gewerkt met seizoensmatige, vaste rijpaden. In het voorjaar van 2016 startten we een uniek pilootproject op rond vaste rijpaden op breed spoor. De eerste resultaten van het rijpadensysteem toonden alvast aan dat een performantere proefveldwerking mogelijk is. Bij de oogst in het najaar van 2016 stelden we een meeropbrengst vast van 15 % ten opzichte van de klassieke aanpak! 

  

Seizoensmatige rijpaden en de aankoop van een breedspoortractor
Het concept met vaste rijpaden is een alternatief voor het werken met een wisselende bandenspanning. Die twee technieken bieden een antwoord op de problematiek van bodemverdichting door veelvuldige bewerkingen met (zware) tractoren. In 2015 startte ons proefbedrijf met een pilootproject met meerjarige vaste rijpaden. Daarvoor kochten we een nieuwe tractor aan. Die werd verbreed naar 3 m spoorbreedte en rijdt over vier rijen, geplant op 70 cm. Links en rechts wordt 10 cm extra ruimte voorzien voor het spoor. Dankzij de RTK-GPS wordt het teeltbed tussen de sporen nooit meer bereden. 

> Lees meer over bandendruk. 

_INA3263_LR.jpg

Hoewel de nieuwe tractor niet breder spoort dan veel hedendaagse combinaties, bleek al snel dat hij niet zomaar de weg op mag. Een breedtevergunning en bijhorende signalisatie tot 3,50 meter blijken niet voldoende te zijn. De ombouw naar breed spoor wordt namelijk gezien als een ingrijpende verandering die niet gehomologeerd is. Dat geldt ook voor de verzekering. De tractor inschrijven als zelfrijdend voertuig en de nodige bijkomstige administratie verwerken, biedt daarvoor een oplossing. Wie met de aangepaste tractor aan de slag wil, houdt daar best rekening mee. Vraag daarbij raad aan het mechanisatiebedrijf.  


Meeropbrengst van 15 %
In het najaar van 2016 testten we het principe van vaste rijpaden op breed spoor uit in een vergelijkende proef in herfstprei. We plantten een deel van het gewas met vaste rijpaden op breed spoor en een ander deel volgens de klassieke aanpak. Bij de oogst stelden we een meeropbrengst van 15 % vast ten opzichte van de klassieke aanpak! Het rijpadensysteem maakt dus een performantere proefveldwerking mogelijk. Zo worden de tractorsporen van voorafgaande bodembewerking beperkt tot het minimum. Daarnaast zijn er ook geen plant- of schoffelsporen en is egaler schoffelwerk dus mogelijk.  

In 2017 ligt de proef aan in knolselder. De resultaten worden verwacht in het najaar. Houd dus zeker onze nieuwsbrief in het oog! 

  

 

Wil je meer weten? Bezoek ons op de Werktuigendagen! 

  • Wanneer? Zaterdag 23 en zondag 24 september 2017, van 09.00 u tot 18.00 u 
  • Waar? Heurne (Oudenaarde) 
  • Wie? Ontmoet onze expert biologische landbouw Lieven Delanote.