NieuwsSimoen Celine, donderdag 13 april 2017

Curieus naar de Schone Boeren in Heuvelland? Ontdek hier hun verhaal!Artikels

Schoon Boeren is een publiekscampagne over duurzame landbouw, met concrete en realistische verhalen van de land- en tuinbouwer om de hoek. Het toont hoe onze land- en tuinbouwers zorg dragen voor de bodem, hun dieren, de teelt en hun producten. De boeren gaan elk op hun manier de uitdaging aan om steeds duurzamer te werken. Ze combineren met succes de traditionele stiel en de nieuwste technologie. De campagne loopt gedurende één jaar in drie West-Vlaamse gemeenten. Dit jaar zijn we gestrand in het West-Vlaamse Heuvelland, meer bepaald in de gemeenten Heuvelland, Ieper en Poperinge. Curieus naar de Schone Boeren? Ontdek hun verhaal in een reeks van drie blogs! Deze week: de Schone Boeren uit Heuvelland!  

Curieus naar de Schone Boeren in Heuvelland? Ontdek hier hun verhaal!

Kalkoenkwekerij Casteele, van kuiken tot kalkoen in 15 weken!

Het bedrijf van Alex Casteele en zijn echtgenote Inge bevindt zich - net als de meeste kalkoenkwekers - niet al te ver van Volys Star (Lendelede). Daar worden de kalkoenen geslacht en verwerkt tot culinaire en gepaneerde producten en charcuterie. Maar voor het zover is, zorgen Alex en Inge ervoor dat de dieren in de beste omstandigheden groot en sterk kunnen worden.  


_DSC5911.jpg“Kalkoenen zijn zeer gevoelige dieren die specifieke aandacht vereisen”, stelt Alex. Hij kweekt de merkwaardige vogels dan ook met heel veel aandacht voor hun welzijn. Zo is er voldoende ruimte voorzien voor de “loopvogels” en heeft de stal van de kalkoenen een geautomatiseerd systeem voor verwarming en verluchting. Dat geautomatiseerde systeem vergt heel wat energie. De zonnepanelen op het dak van de stal waren bijgevolg een goede investering!

In ons land zijn er slechts 24 kalkoenkwekerijen, en het bedrijf van Alex en Inge is daar één van. Alex vindt het dan ook belangrijk om zijn kennis met andere kalkoenkwekers te delen. Want kalkoenen kweken is geen exacte wetenschap. Je moet het in de vingers hebben!

Curieus naar de merkwaardige, fragiele vogels van Alex en Inge? Ontdek het volledige verhaal op www.schoonboeren.be.

 

 

Groenten Vanderhaeghe: daar groeit lekkere, Vlaamse kost

Wie 'Heuvelland' zegt, zegt ‘heuvels’ en daar liggen de velden dus op _DSC7196-Edit.jpgeen helling. Zo ook het groentebedrijf van Yves en Benedicte. Op hun velden vinden we voornamelijk bloemkolen, spruitkolen, broccoli en aardappelen. Yves groeide zelf op tussen de groenten en nam in 2011 het bedrijf van zijn ouders over.

De landbouwers halen de aardappelen begin oktober binnen en bewaren de oogst op roosters in een indrukwekkende speciale bewaarloods. Die bewaring wordt voornamelijk geregeld door frequentiesturing van ventilatoren en zonnepanelen die zorgen voor de elektriciteit. Naast de aardappelen zijn er ook onder meer bloemkolen, rode kolen, spruitkolen die moeten geoogst worden. Het is een intensief karwei dat tijdens de herfst ook zorgt voor vuile, modderige wegen. Om de passanten daarvoor te waarschuwen, plaatst Yves borden langs de weg.

Om ‘schone’ groenten te kunnen oogsten, zijn uiteraard nog ‘schone’ technieken nodig. Zo gaat Yves op een slimme manier zijn land bemesten op basis van bodemanalyse en kocht hij een erosieploeg aan die zorgt voor ‘niet-kerende bodembewerking’.

Bij het verlaten van de boerderij zien we in de verte de aardappelfabriek liggen. Daar maken ze met de aardappelen van Yves onder andere lekkere frietjes! Veel dichter dan bij ’t veld kan bijna niet!

Curieus naar het volledige verhaal van Yves en Benedicte? Lees er alles over op www.schoonboeren.be