NieuwsSimoen Celine, donderdag 06 april 2017

Curieus naar de Schone Boeren in Poperinge? Ontdek hier hun verhaal!Artikels

Schoon Boeren is een publiekscampagne over duurzame landbouw, met concrete en realistische verhalen van de land- en tuinbouwer achter de hoek. Het toont hoe onze land- en tuinbouwers zorg dragen voor de bodem, hun dieren, de teelt en hun producten. De boeren gaan elk op hun manier de uitdaging aan om steeds duurzamer te werken. Ze combineren met succes de traditionele stiel en de nieuwste technologie. De campagne loopt gedurende één jaar in drie West-Vlaamse gemeenten. Dit jaar zijn we gestrand in het West-Vlaamse Heuvelland, meer bepaald in de gemeenten Heuvelland, Ieper en Poperinge. Curieus naar de Schone Boeren? Ontdek hun verhaal in een reeks van 3 blogs! Deze week: de Schone Boeren uit Poperinge!

 
Curieus naar de Schone Boeren in Poperinge? Ontdek hier hun verhaal!

’t Hoppecruyt, waarom hop (telen) zo verslavend kan zijn
Wie Poperinge binnen rijdt kan er niet naast kijken, de metershoge palen en de hopbellen sieren er het landschap. Ook bij Wout en Benedikte vinden we deze uitgestrekte hopvelden terug. Hun bedrijf, ’t Hoppecruyt, ligt pal onder de kerktoren van het landelijke Proven, een deelgemeente van Poperinge. Veel idyllischer kan bijna niet. Maar het telen van hop is vooral een arbeidsintensief proces waar de hoppeboeren bijna een volledig jaar mee bezig zijn!
     

SB2.jpg 

De teelt in ’t Hoppecruyt is helemaal afgestemd op de vraag van lokale brouwerijen. In totaal worden er maar liefst 12 verschillende hopsoorten geteeld en Wout en Benedikte doen zelfs experimenten naar nieuwe rassen.  Om hun metershoge hoppeplanten te voorzien van voedingstoffen, kweken de hoppeboeren ook koeien. De stromest van deze beestjes zorgt voor een uitstekende humusvorming en bijgevolg wordt op een ecologische manier bemest. 

’t Hoppecruyt is niet alleen een landbouwbedrijf, maar ook een gastvrije plek voor al wie eens met eigen ogen de bijzondere hopplant wil zien groeien. Bezoekers zijn er het hele jaar door welkom, weliswaar op afspraak, in het bezoekerscentrum of in de vakantiewoning. Waar wachten we dus nog op?! 

Curieus naar de passie van Wout en Benedikte? Ontdek hun hoppeverhaal op www.schoonboeren.be
    

Hof ter Bussche, zot van varkens
SB3.jpg

Een rondleiding in de varkensstallen van Bram en Elien begint met… een kraambezoekje! Op hun bedrijf worden namelijk om de drie weken nieuwe biggetjes geboren. In 200 dagen groeien ze dan uit tot volwassen varkens van wel 115 kg! En bij Hof ter Bussche hebben deze varkens alle redenen om vrolijk in het rond te knorren. 

Voor de voeding van de dieren laten Bram en schoonvader Dirk zich namelijk begeleiden door een voedingsdeskundige. Uit de reststromen van de humane voedingsindustrie (onder andere aardappelschillen en biergist) wordt een uitgebalanceerd brijvoeder samengesteld voor de varkens. 

Daarnaast mogen ook de mannelijke varkens hier van geluk spreken. Hof ter Bussche respecteert namelijk ‘de intacte beer’, wat betekent dat de mannetjes hun teelballen mogen houden. 

Tenslotte gaat ook van de mest van de dieren niets verloren. De familie Matthys-Vandenbussche heeft een eigen mestverwerkingsinstallatie. De ruwe mest doorloopt er diverse stappen en het eerste wat er opvalt als je op het bedrijf rondloopt, is dat het er ruikt naar … niets! 

Hof ter Bussche realiseert dus bijna een gesloten kringloop. Van het insemineren van de zeugen, over het mengen van de voeding, tot het verwerken van de mest. Hier doen ze dat allemaal zelf! En dat op een schone, duurzame manier. 

Curieus naar het volledige verhaal van Hof ter Bussche? Surf dan zeker naar de website!