NieuwsSimoen Celine, donderdag 30 maart 2017

Curieus naar de Schone Boeren in Ieper? Ontdek hier hun verhaal!Artikels

Schoon Boeren is een publiekscampagne over duurzame landbouw, met concrete en realistische verhalen van de land- en tuinbouwer achter de hoek. Het toont hoe onze land- en tuinbouwers zorg dragen voor de bodem, hun dieren, de teelt en hun producten. De boeren gaan elk op hun manier de uitdaging aan om steeds duurzamer te werken. Ze combineren met succes de traditionele stiel en de nieuwste technologie. De campagne loopt gedurende één jaar in drie West-Vlaamse gemeenten. Dit jaar zijn we gestrand in het West-Vlaamse Heuvelland, meer bepaald in de gemeenten Heuvelland, Ieper en Poperinge. Curieus naar de Schone Boeren? Ontdek hun verhaal in een reeks van 3 blogs! Deze week: de Schone Boeren uit Ieper!

   
Curieus naar de Schone Boeren in Ieper? Ontdek hier hun verhaal!

Hoeve Zuid-Bellegoed, niet zomaar “koetjes en kalfjes”

De originele en mooi geïntegreerde vierkantshoeve van Philip en Nancy springt
onmiddellijk in het oog bij een bezoekje aan Hoeve Zuid-Bellegoed. Wie houdt van yoghurt, chocomelk, ijsjes of pudding is hier zeker aan het juiste adres! Zeker als je weet dat de producten ambachtelijk en met veel liefde, kennis en passie worden bereid. Bijna zouden we vergeten dat er achter deze gezellige hoevewinkel een heus landbouwbedrijf schuilgaat, waar heel wat inspanningen worden geleverd op vlak van duurzaamheid.

_DSC7540_klein.jpg

De ongeveer 70 koeien van Philip en Nancy hebben het in de vrijloopstal uitstekend naar hun zin. Met de stroverdeler die vier keer per dag voor vers stro zorgt, de gestuurde verlichting en de koeborstel is hier alvast heel wat aandacht besteed aan het welzijn voor de dieren. Daarnaast wordt de stalmest op een slimme manier gebruikt op ‘t veld, waardoor het goed is voor het bodemleven en de humusvorming. Uiteraard is ook ‘schone’ energie een belangrijke term op de boerderij van Philip en Nancy. Zo doen ze aan warmterecuperatie via verschillende koelgroepen, is hun stalverlichting goed gestuurd en op korte termijn investeren ze ook in zonnepanelen.

Hoeve Zuid-Bellegoed kiest er tenslotte bewust voor om een familiaal landbouwbedrijf te blijven, die zich specialiseert in het productassortiment. Daarbij vinden gastvrouw Nancy en boer Philip het uiterst belangrijk om de mensen kennis te laten maken met hun ambachtelijke streekproducten. Naast hun hoevewinkel en –terras geven ze ook rondleiding aan groepen en zijn ze actief als zorgboerderij.

Curieus naar nog meer over Zuid-Bellegoed? Neem dan zeker een kijkje op deze website.

Tuinsappen Lombarts Calville, eerherstel voor appelbomen van eigen bodem

_DSC5690.jpg

Nooit geweten dat een hofstee zo lekker kon ruiken! Bij een bezoek aan Tuinsappen Lombarts Calville word je verwelkomd door de geur van versgeperste appels. Op het eind van de zomer staat het er vol grote houten kisten met kleurrijk fruit, allemaal biologisch geteeld in eigen streek. Daar maken Luc en Kris natuurzuiver sap en cider van. En uiteraard doen ze dat, van de boomgaard tot de bestelwagen die de leveringen rond voert en alles daartussen, op een duurzame manier!    

Het verhaal van Lombarts Calville is gestart uit een nobel doel. Ze wilden het oude landschap uit de westhoek in ere herstellen. En of ze daarin geslaagd zijn! De hoogstam appelboomgaarden zijn ecologische heel waardevol, net als de appels zelf. De bomen vormen een ideale schuil- en broedplaats voor insecten, vogels en kleine zoogdieren. Maar Luc en Kris denken niet alleen aan de natuur! Ook voor het milieu worden heel wat inspanningen geleverd. Zo liggen er zonnepanelen op het dak van hun schuur, wordt er zoveel mogelijk gereinigd met regenwater en tenslotte gaat het afvalwater voor zuivering door een rietveld. Wist je trouwens dat ook hun bedrijfswagens ecologisch zijn?! Ze rijden namelijk op CNG (aardgas) in plaats van op diesel!
 

Luc en Kris zijn echte experten in hun stiel en geven die kennis ook graag door aan anderen. Zo organiseren ze snoeicursussen en bedrijfsbezoeken en zijn ze actief als zorgboerderij. Ook op deze vlakken proberen ze dus zeker hun best te doen!

Curieus naar het volledige verhaal en alle duurzame inspanningen van Luc en Kris? Kijk dan zeker eens op de website van Schoon Boeren.