NieuwsDejonckheere Nele, donderdag 08 december 2016

Landbouwverbreders putten inspiratie in WalloniëArtikels

Op de boerderij is plaats voor veel meer dan voedselproductie alleen. Het is ook een plek om mensen bij elkaar en bij de wortels van hun bestaan te brengen. Het biedt landbouwers de kans om hun bedrijfsvoering te diversifiëren op maat van hun omgeving, bedrijf en persoonlijkheid. Inagro ondersteunt landbouwers daarbij door hen bijvoorbeeld naar inspirerende voorbeelden te leiden, zoals Waalse hoeves die vakantiekampen aanbieden. Een verslag van die verrijkende studiedag... Raak je geïnspireerd en is dit mogelijks ook iets voor jou? Neem dan contact op met Inagro!

Landbouwverbreders putten inspiratie in Wallonië

Een 40-tal bezoekboerderijen uit West- en Oost-Vlaanderen, Wallonië en Noord-Frankrijk troffen elkaar in hartje Henegouwen. Deze studiereis is een jaarlijkse traditie na het grensoverschrijdende project Eduferm over landbouweducatie. Elk jaar stellen we een regio en thema in de kijker. Dit jaar was dat de Waalse werking rond landbouweducatie van Accueil Champêtre en Wallonie (ACW).

 

Schoolgaande jeugd op de boerenbuiten

Uniek is hun brede invalshoek. ‘Fermes Pédagogiques’ omvat naast klasbezoeken ook verjaardagsfeestjes en boerderijkampen in de vakantieperioden. Dat laatste is vrij onbekend in Vlaanderen, ondanks de hoge nood aan vakantieopvang voor schoolgaande kinderen. 38 van hun 50 DSC_3319.JPGbezoekboerderijen pikken daarop in. Valérie Mayérus (ACW) legde uit dat hoeves na een instapprocedure (met onder andere opleiding en risicoanalyse) heel wat vrijheid hebben in de organisatie van hun aanbod. Hoeveel kinderen komen er? Hoeveel weken? Welke activiteiten? Enzovoort.

Daartegenover staan enkele belangrijke successleutels, zoals een goede kostprijsbeheersing, betaalbare én didactisch onderlegde hulp en constructieve lokale samenwerking. Integratie van het boerderijkamp in het gemeentelijke vakantieaanbod kan bijvoorbeeld de administratie opvangen en ervoor zorgen dat ouders terugbetaling genieten van de mutualiteit en fiscus. “Wanneer kinderen blijven terugkomen tot ze zelf als monitor meehelpen, weet je dat boerderijkampen aanslaan”, getuigt Françoise Lecocq van La Ferme de planois.

 

Vooruit met de geit

DSC00982.JPGDe twee gasthoeves toonden elk hun traject om kleinschalig en via diversificatie een leefbaar bedrijf uit te bouwen. Ezelboerderij en biotuinbouwbedrijf L’Anondor combineert klasbezoeken met hoevetoerisme en vakantiewerking. Voor biogeitenboerderij Chèvrerie de la Croix de la Grise betekende het verlies van haar leveringscontract voor geitenmelk een radicale ommezwaai van de bedrijfsvoering: minder geiten, een eigen kaasmakerij, klasbezoeken en boerderijkampen. De recente bedrijfsovername van zoon Vincent toont dat verbreding, gecombineerd met gepassioneerde landbouw, perspectief biedt.

 

Vol ideeën en bedenkingen naar huis

De grensoverschrijdende studiedag is de ideale gelegenheid voor een praatje met andere verbreders. Alle impressies samen nemen de bezoekers mee. Marleen bracht haar dochter mee en blikt terug: “Zo’n dag geeft ideeën voor de toekomst. Mijn dochter volgt een landbouwopleiding en is actief in de jeugdbeweging. Ik wil dat ze ook deze vorm van landbouw ziet. Wie weet doet ze er ooit iets mee.” Anderen pikken zeer concrete ideeën op, zoals een blotevoetenpad of een boerderijvariant van vier-op-een-rij.

 

Heeft dit verhaal je geprikkeld en wil je meer weten over de mogelijkheden in landbouwverbreding? Neem dan contact op met Nele Dejonckheere van Inagro.