NieuwsDegroote Elise, woensdag 31 augustus 2016

Meer dan 2200 kijklustigen op opendeurdag InagroArtikels

Vorige zondag zette Inagro traditiegetrouw de deuren open. Naar aanleiding van het jubileum 60/5 verwelkomde het proefcentrum niet alleen professionals uit de sector, maar vooral het brede publiek. Door te proeven, te zien en zelf te doen, leerden de bezoekers hoe de landbouwer vandaag en in de toekomst lekkere voeding op hun bord brengt. En dat viel bij menig man, vrouw en kind in de smaak.

Meer dan 2200 kijklustigen op opendeurdag Inagro

Twee routes leidden zo’n 2250 bezoekers doorheen 30 ha onderzoek en voorlichting. Kijklustigen maakten kennis met wat Inagro zoal doet met de gewassen die ze zelf eten of zullen eten. Zo presenteerden we in de innovatieve tuin gewassen die de consument binnenkort misschien wel vaker in de supermarkt zal kunnen vinden. Moestuiniers gaven er hun ogen de kost. Bij aquacultuur konden geïnteresseerden proeven van snoekbaars, gekweekt aan land. En in de serre wierpen ze een blik op teelten als sla, tomaat en prei op water.

Beloftevolle toepassingen

_INA5541.jpgIn het onderzoek van Inagro is er niet alleen aandacht voor de kwaliteit, maar ook voor het milieu. Dat ontdekten bezoekers onder meer bij het bioremediatieplatform en de toepassing van de gloednieuwe spuitrobot. Ook de kweekopstelling voor eendenkroos kon op veel bijval rekenen. Dat eiwitrijke plantje zuivert nutriëntenrijk water, zoals spuiwater uit een luchtwasser op een stal of het afvalwater van onze aquacultuurinstallatie. Het proefcentrum liet zien dat de sector niet stilstaat. Landbouwers gaan op zoek naar nieuwe technieken om efficiënter en duurzamer te werken. Ook daarin begeleidt Inagro hen.

 

Ook andere "smaakmakers" konden rekenen op een grote interesse. De zoete, rijpe kiwibes was een voltreffer. En in de afdeling eetbare paddenstoelen konden bezoekers  niet alleen champignons proeven, maar ook paddenstoelen sorteren. De durvers proefden op onze opendeurdag letterlijk van de kweek van insecten. Even futuristisch zijn de drones en sensoren op opendeurdag2016-5580.jpghet veld. Kinderen mochten hun beste vliegkunsten bovenhalen. En een kijkje achter de schermen van het labo mocht uiteraard ook niet ontbreken!


Proeven, zien en doen

In de warme zomerzon brachten een hoeveijsje en een fris streekbiertje de nodige verkoeling. Op het terras maakten bezoekers graag tijd voor een korte reflectie. “We wisten niet precies wat we mochten verwachten, maar we zijn van onze sokken geblazen. Inagro heeft zoveel te bieden,” liet Gabriël uit Torhout verstaan. “Ik woon vlakbij en passeer hier wel eens met de fiets. Ik wist niet dat het proefcentrum zo groot was. Bovendien gaf deze unieke kijk achter de schermen ons een beter beeld van wat landbouw vandaag eigenlijk is,” vult Johan uit Roeselare aan. “Dat de kinderen zelf gewassen mochten plukken, proeven en aanraken, maakt deze namiddag echt geslaagd,” besloot Veerle uit Passendale.

 
 
Wil je de opendeurdag nog eens (her)beleven? Neem een kijkje in het fotoalbum op onze Facebookpagina.
 
_INA5887.jpg