NieuwsBleyaert Peter, Degroote Elise, donderdag 25 augustus 2016

Vredeseilanden brengt zonnige toets in opendeurdag InagroArtikels

Op initiatief van Vredeseilanden trok één van onze medewerkers dit voorjaar naar Nicaragua. Samen met de West-Vlaamse coöperatieve bedrijven Reo Veiling, Tomabel en Milcobel ondersteunde Peter Bleyaert (afdelingshoofd tuinbouw onder afdekking) er drie Nicaraguaanse coöperatieven. Inagro was een prominente partner in dat project. Daarom komt de uitwisseling op een speciale manier aan bod tijdens onze opendeurdag komende zondag (28/08).

Vredeseilanden brengt zonnige toets in opendeurdag Inagro

Vredeseilanden ondersteunt en begeleidt verschillende landbouwcoöperatieven in Nicaragua. Op vraag van die organisatie en met financiële steun van de provincie West-Vlaanderen stapte Inagro mee in een uitwisselingsproject. De deelname van Inagro was belangrijk voor de technische aspecten van de landbouw. De aanwezigheid van de coöperatieven was cruciaal voor de organisatorische, logistieke en commerciële aspecten van de keten.

heftruck in de rotsige bergen.JPGDe uitwisseling in Nicaragua bestond enerzijds uit een kennismaking met de problematiek van de lokale productie, de commercialisatie en de organisatie van de coöperatieve Ecovegetales. Inagro mocht er expertise verlenen in de bouw van een verwerkingsruimte voor groenten, de werking en organisatie van coöperatieven en de teelt in serres. Om de situatie in kaart te brengen, gingen meerdere videoconferenties en e-mails aan het bezoek vooraf. Tijdens de uitwisselingsreis in Nicaragua kwamen onder meer veldbezoeken en workshops aan bod.

Cocktailbar op de opendeurdag
 
Het project gaat verder onder de vleugels van Vredeseilanden. Tijdens de opendeurdag ben je van harte welkom in de bar “Nica Libre” in de serreloods. In een zomerse sfeer en met een cocktail in de hand krijg je een aantal getuigenissen te zien. Sta ook even stil bij de fotoreportage of volg een van deze interessante programma's:
  • 14u30 – Inbreng rond beleid
    • Panelleden Mia Demeulemeester (afgevaardigd bestuurder Inagro), Bart Naeyaert (gedeputeerde voor landbouw en visserij in West-Vlaanderen) en Jean de Bethune (gedeputeerde voor economie, externe relaties en gelijkekansenbeleid)
  • 16u00 – Ervaringen uit de uitwisseling
    • Panelleden Yarilien Pringels (stagiaire ontwikkelingssamenwerking), Henk Vandevelde (voorzitter Tomabel), Johan Pattyn (lid Raad van Bestuur REO), Fausto Rodriguez (Vredeseilanden Nicaragua)

bij een veld kropsla.jpg