NieuwsDegroote Elise, woensdag 17 augustus 2016

Blikvangers op onze opendeurdag - deel 3Artikels

We vieren 60 jaar onderzoek en voorlichting in Beitem, waarvan 5 jaar onder de vlag van Inagro. Naar aanleiding van dat jubileum, steken we de vertrouwde themadag van eind augustus in een nieuw jasje. Op onze opendeurdag is iedereen, boer én burger, welkom! Met demonstraties in de proeftuin, proefjes en proevertjes, een heuse zoektocht en de nodige spijs en drank belooft het een leerrijke en ontspannende dag te worden. We voorzien meer dan 50 bezienswaardigheden. Om het je gemakkelijk te maken, presenteren we je een aantal toppers. Deze week zoomen we in op de technologische innovaties.

Blikvangers op onze opendeurdag - deel 3
Precisielandbouw
smartfarming_3_opendeurdag_18072016.JPGMet de komst van sensoren en drones gaat de digitale revolutie in de landbouwsector razendsnel. Maar het zijn niet zomaar leuke gadgets voor een boer of tuinder die houdt van cijfertjes en kaartmateriaal. Het is de start van een totaal nieuwe manier om aan land- en tuinbouw te doen. De nieuwe technologieën zijn al uitgebreid onderzocht, maar de uitrol in de praktijk staat iets minder ver. Daarom zet Inagro volop in op nieuwe kostenbesparende technieken die de sector efficiënter en duurzamer moeten maken.
 
Het onderzoek naar precisielandbouw omvat onder meer het uittesten van verschillende technieken uittesten en de opbouw van de nodige ervaring. Eén van de mogelijkheden is om via satellietbeelden de heterogene plekken op een perceel te lokaliseren en de oorzaken van afwijking te detecteren. Inagro voert ook onderzoek uit naar het gebruik van sensoren op tractoren, bijvoorbeeld om het gewas te scannen. Het meest tot de verbeelding sprekend, is het gebruik van drones, waarmee erg nuttige beeldinformatie verzameld kan worden. De focus ligt vooral op concreet advies dat onmiddellijk inzetbaar is voor de telers. Zo wil Inagro onder andere een objectieve analyse maken van de praktische toepasbaarheid van het brede gamma smartfarming producten en diensten.
 
Aquaponics
aquaponics_opendeurdag_18072016.jpgAquaponics brengt de aquacultuur (visteelt) en hydrocultuur van planten samen. Inagro vangt het afvalwater van de snoekbaarsteelt op en recupereert het in de serre voor productie van tomaten. Zo streven we een efficiënter watergebruik na. Daarnaast kan dat een afname van de hoeveelheid toegediende meststoffen opleveren.
 
Maar hoe werkt dat nu precies? In het water van de snoekbaarskweek gaan elementen  zich opstapelen. Dat bedreigt de gezondheid van de vissen. Daarom moet een deel van het water regelmatig vervangen worden. In plaats van het te lozen, dient Inagro het toe aan de tomaten. Het bevat namelijk nog nutriënten die de planten doen
 
Hydrocultuur
Groenten telen op water? Ja, het kan! Hydrocultuur, heet dat. De teelt van groenten op water beperkt zich al lang niet meer tot sappige tomaten, aardbeien en kraakverse salade. Het onderzoekscentrum teelt nu zelfs prei op water.

preiopwater_opendeur_18072016.JPGHydrocultuur heeft een aantal voordelen. Zo biedt het een antwoord op het toenemend aantal beperkingen in het gebruik van bodemontsmettingsmiddelen en pesticiden. Daarnaast kan de teler ergonomisch werken. Het belangrijkste voordeel is de energie-efficiëntie van hydrocultuur. Ten slotte zijn er ook mogelijkheden om water te hergebruiken. Bij prei op water bijvoorbeeld, gebruikt Inagro regenwater.
 
Specifieke afzetmarkten, zoals Canada en Japan, vragen prei die volledig vrij is van bodemdeeltjes. Prei telen in hydrocultuur levert goede opbrengsten op met lange, rechte prei van hoge kwaliteit. Momenteel zit de teelt van die prei in de testfase. De teelttechniek staat nog niet op punt en de investeringskosten liggen momenteel nog hoog. Anderzijds zal verregaande mechanisatie bij planten en oogsten in de toekomst wellicht wel mogelijk zijn. Kortom, wordt vervolgd!
 
 
Biogasinstallatie
biogasinstall_0_opendeurdag_18072016.jpgIn de toekomst zullen diverse duurzame energiebronnen moeten samenwerken om fossiele brandstoffen en nucleaire energie te kunnen vervangen. Anaerobe vergisting (de verwerking van reststromen) is een bron die vaak over het hoofd gezien wordt. De Vlaamse land- en tuinbouw heeft heel wat van dat potentieel in handen onder de vorm van reststromen. Bij de verwerking van reststromen worden GFT, nevenstromen uit de voedingsindustrie en mest verwerkt tot energie. De energie wordt opgewekt uit afval van lokale origine met meer van 85% energetisch rendement in de vorm van stroom en warmte. Die technologie is niet alleen uiterst innovatief en duurzaam. Ze zorgt tegenwoordig al elke dag voor groene stroom voor zo'n 400 000 Vlamingen.
 
Hoe kan er elektriciteit gemaakt worden uit GFT en mest? Dat leer je op de opendeurdag. Je krijgt er niet alleen een kijkje in en rond onze grote vergisteren. We bouwen ook een kleine versie waarin je de verschillende onderdelen in werking ziet. Je kan ook zelf testen hoeveel energie je opwekt.
 
Opendeurdag 28 augustus 2016
Je bent van harte welkom op onze opendeurdag op 28 augustus 2016. We zetten de deuren open van 13 tot 18 uur. Breng gerust je familie en vrienden mee. Raadpleeg www.inagro.be/opendeur voor het volledige programma.