NieuwsDegroote Elise, woensdag 10 augustus 2016

Blikvangers op onze opendeurdag - deel 2Artikels

We vieren 60 jaar onderzoek en voorlichting in Beitem, waarvan 5 jaar onder de vlag van Inagro. Naar aanleiding van dat jubileum, steken we de vertrouwde themadag van eind augustus in een nieuw jasje. Op onze opendeurdag is iedereen, boer én burger, welkom! Met demonstraties in de proeftuin, proefjes en proevertjes, een heuse zoektocht en de nodige spijs en drank belooft het een leerrijke en ontspannende dag te worden. We voorzien meer dan 50 bezienswaardigheden. Om het je gemakkelijk te maken, presenteren we je een aantal toppers. Deze week: "bijzondere teelten".

Blikvangers op onze opendeurdag - deel 2

Nieuwe teelten geven mogelijks toegang tot nieuwe markten. In bepaalde nieuwigheden zit potentieel. Maar vooraleer de landbouwer zijn vertrouwde teelten ervoor inruilt, wil hij kennis van zaken en zekerheid. Door wetenschappelijk onderzoek te vertalen op praktijkschaal, doet Inagro kennis en ervaring op en bouwt het een zekere bescherming in voor de land- en tuinbouwers.

Oude bekenden...

champignons_opendeurdag_18072016.jpgInagro doet al jaren onderzoek naar rassenkeuze, rendabiliteit, teelttechnieken en gewasbescherming van gekende teelten. Zo is de West-Vlaamse groentesector intussen wereldtop. Daarnaast heeft ons onderzoek de champignon- en witloofteelt gestimuleerd.witloof_opendeurdag_18072016.jpg

Wist je bijvoorbeeld dat de Belgische champignonsector jaarlijks zo’n 30 000 ton paddenstoelen produceert? Dat stemt overeen met ongeveer 120 miljoen kleine, blauwe bakjes van 250 gram. Ook in de witloofsector draagt ons onderzoek heel wat bij. Momenteel onderzoekt Inagro maar liefst 26 rassen op opbrengst, kwaliteit en houdbaarheid.
 
> Hier zie je hoe onze medewerkers de verse champignons oogsten.
 

... en nieuwe vrienden

quinoa_opendeurdag_18072016.JPGOok nieuwere teelten krijgen een kans in Inagro. Anno 2016 belichaamt het onderzoekscentrum de hele West-Vlaamse landbouwwereld. Werkelijk iedere landbouwer kan bij ons aankloppen. Veelbelovende gewassen, zoals kiwibes, snijbonen en quinoa, hebben een plaatsje op onze site. Je kan ze zelf komen proeven op onze opendeurdag!

 

In de innovatieve tuin staan boeiende gewassen met heel wat potentieel. Inagro wil kennis opdoen en interesse opwekken rond nieuwe teelten en nieuwe toepassingen van bestaande gewassen. Wie weet verhuizen ze binnenkort wel naar het grote proefveld!aquacultuur_1_opendeur_18072016.jpg

Sinds een tijdje begeleidt de afdeling dierlijke productie de West-Vlaamse vee- en varkenshouders. Met de uitbouw van aquacultuur en kweekcellen voor insecten kreeg de afdeling er nieuwe onderzoeksmogelijkheden bij. Aquacultuur kan ervoor zorgen dat Europa kan voldoen aan de stijgende vraag naar visproducten. Dat moet wel op een duurzame manier gebeuren. De snoekbaars, die we in Inagro kweken, komt daarvoor in aanmerking. Voor die lekkere vis kunnen kwekers een mooie prijs krijgen op de markt. Als de teler bovendien reststromen uit andere sectoren hergebruikt, levert dat ook ecologisch duurzame aquacultuur op.

> Een filmpje uit onze werkzaamheden in Aquacultuur...

meelworm_opendeurdag_18072016.jpgDagelijks een portie insecten op ons bord is nog niet voor meteen... Maar de interesse in insectenkweek groeit wel. Insecten bevatten ongeveer 40% eiwitten. Ze zijn dus heel voedzaam. Bovendien kunnen zowel dieren als mensen ze gemakkelijk verteren. Inagro kweekt twee soorten insecten: de zwarte soldatenvlieg en meelwormen. De zwarte soldatenvlieg is een echte afvalverwerker. Zijn eiwitrijke samenstelling maakt hem bovendien uiterst geschikt als dierenvoeder. Meelwormen zijn momenteel de populairste insecten voor menselijke consumptie. Durf jij ze te proeven op onze opendeurdag?
 
> Zwarte soldatenvliegen zijn echte afvalverwerkers. Dat bewijst ook dit filmpje...
 
 
Opendeurdag 28 augustus 2016
 
Wil je meer te weten komen over deze onderzoeksonderwerpen? Kom dan een kijkje nemen op onze opendeurdag op 28 augustus 2016. We zetten de deuren open van 13 tot 18 uur. Breng gerust je familie en vrienden mee. Raadpleeg www.inagro.be/opendeur voor het volledige programma.