NieuwsDegroote Elise, donderdag 04 augustus 2016

Blikvangers op onze opendeurdag - deel 1Artikels

We vieren 60 jaar onderzoek en voorlichting in Beitem, waarvan 5 jaar onder de vlag van Inagro. Naar aanleiding van dat jubileum, steken we de vertrouwde themadag van eind augustus in een nieuw jasje. Op onze opendeurdag is iedereen, boer én burger, welkom! Met demonstraties in de proeftuin, proefjes en proevertjes, een heuse zoektocht en de nodige spijs en drank belooft het een leerrijke en ontspannende dag te worden. We voorzien meer dan 50 bezienswaardigheden. Om het je gemakkelijk te maken, selecteren we de komende vier weken een aantal toppers. Deze week brengen we een bezoek aan het labo en het CVBB.

Blikvangers op onze opendeurdag - deel 1

Inagro heeft een eigen, onafhankelijk en erkend laboratorium. Land- en tuinbouwers kunnen er terecht voor een analyse van hun bodem, gewassen, mest en water. Bovendien krijgen ze bij hun resultaten individueel advies.

In de loop der jaren vonden heel wat onder jullie hun weg naar het labo. In 2015 verwerkten de medewerkers er zo’n 59 000 stalen: 66 procent grondstalen, 20 procent gewasstalen, 9 procent meststalen en 6 procent waterstalen. In de eerste helft van 2016 werden er al 23 377 stalen geanalyseerd.

labo_opendeurdag_18072016.jpgHet grootste aantal stalen dat in het labo binnenkomt, zijn bodemstalen. Dat is niet vreemd, aangezien de overheid strenge maatregelen oplegt, zodat landbouwers niet (meer) overbemesten. In 2015 verwerkte het labo van Inagro zo’n 38 900 bodemstalen. Dat zijn er ongeveer 150 per werkdag! De laboranten bepalen hoeveel voedingsstoffen er nog aanwezig zijn in de grond. Zo weet de landbouwer precies hoeveel mest hij kan toedienen om het gewas goed te laten groeien en geen overtollige voeding achter te laten in de bodem.
 
> In dit filmpje zie je hoe onze collega's tot een analyseerbaar staal komen. Dit grondstaal zal een analyse van nitraat en ammonium ondergaan. Het filmpje toont hoe de labo-medewerker een filtratie uitvoert. Het filtraat wordt opgevangen in proefbuisjes, ter voorbereiding van de eigenlijke analyse.
 
Wat als de landbouwer te veel mest toedient?
CVBB_opendeur_18072016.jpgIn de winter neemt de regen de overgebleven voedingsstoffen uit de grond mee naar het oppervlakte- en grondwater. Dat zorgt voor een slechtere waterkwaliteit in onze beken en rivieren en brengt de drinkwaterproductie in gevaar. De overheid legt dus strenge maatregelen op, om het milieu te beschermen. Het Vlaamse Mestbeleid zit vervat in een "mestactieplan" (MAP). Op geregelde tijdstippen wordt de waterkwaliteit gecontroleerd op vaste meetpunten.
 
De rol van Inagro in het MestActiePlan?
Bij de goedkeuring van MAP4 werd het CVBB opgericht. Voor West-Vlaanderen is Inagro aangesteld als uitvoerende partner. Het CVBB in Inagro begeleidt de lokale land- en tuinbouwers en verfijnt de bemestingstechnieken per teelt. Met een bodemanalyse bepaalt de CVBB-begeleider de hoeveelheid nutriënten in de bodem. Op basis daarvan stelt het CVBB een bemestingsadvies op waarmee de teler zeer nauwkeurig kan bemesten. Zo is er minder verlies en stromen er minder nutriënten naar het oppervlaktewater.
 
Hoewel er nog veel werk aan de winkel is, is West-Vlaanderen momenteel de enige provincie waar de waterkwaliteit blijft verbeteren. Petje af voor de West-Vlaamse telers!
 
20140307Automatischegrondboor.JPGDagelijks gaan staalnemers van Inagro op pad om bodemstalen te nemen. Aangezien handmatige staalname een zware fysieke arbeid is, gebruiken ze een automatische grondboor. Zo gebeurt dat klusje op gerooide en berijdbare percelen twee keer zo snel!
 
Opendeurdag 28 augustus 2016
Je bent van harte welkom op onze opendeurdag op 28 augustus 2016. We zetten de deuren open van 13 tot 18 uur. Breng gerust je familie en vrienden mee. Raadpleeg www.inagro.be/opendeur voor het volledige programma.