NieuwsDegroote Elise, Verhaeghen Bart, woensdag 15 juni 2016

60 jaar landbouw in een notendop – deel 2: TechnologieArtikels

Landbouw is de voorbije decennia veel veranderd. Of toch niet? Naar aanleiding van 60 jaar onderzoek in Beitem en 5 jaar Inagro gingen we op zoek naar een antwoord op die vraag. Door oude verhalen samen te brengen met nieuwe kritische inzichten, brengen we de parallellen en de evoluties in de landbouw in kaart. De tweede van vier uitdagingen in deze reeks is “technologie”.

60 jaar landbouw in een notendop – deel 2: Technologie

Technologie

Technologie beheerst momenteel de land- en tuinbouwsector. Maar herinner jij je nog de tijd waarin landbouwers slechts één tractor hadden paarden gebruiken voor de zaai? Met de slimme machines van nu krijgen we heel wat kennis over de gewassen. Zorgt dat er ook voor dat de voeling met de grond wegvalt? En wat heeft de digitale revolutie betekend voor de werking van het praktijkcentrum?

Ontdek hier wat onze getuigen erover vertelden…

Smartfarming

Smartfarming wordt vaak in één adem genoemd met “big data”. Wat is de meerwaarde ervan voor de landbouwer? Praktijkcentra als Inagro kunnen een rol spelen in de implementatie van precisielandbouw. Heb je na het zien van deze reportage vragen over smartfarming? De blog "Smartfarming: van gadgets naar rendabele landbouwtechnieken" vertelt je hoe het proefcentrum ermee aan de slag gaat en hoe we je kunnen helpen. Neem ook even de tijd om de boeiende reportage over precisielandbouw te bekijken die onlangs te zien was op PlattelandsTV.


En wat denkt de sector?

Tijdens de jubileumviering van 11 maart werden Greet Ghekiere (directie Inagro), Thomas Hoeterickx (Productmanager smartfarming Hilaire Van der Haeghe), Jan Deconinck (wortelteler), Jurgen Van Gheyte (Instituut voor Landbouwonderzoek ILVO) en Pieter-Jan Maenhout (CNH) uitgenodigd om over het onderwerp "technologie" te debatteren. Ze wisselden gedachten uit over smartfarming en het belang van goede software om data te interpreteren.
 
_INA2450.JPG
De panelleden waren het erover eens dat de aanwezigheid van de technologie geen probleem is. De grote uitdaging voor de landbouwer is wat hij met die gegevens doet. Momenteel heeft hij daarin nog te weinig inzicht. Praktijkcentra kunnen een rol spelen in smartfarming door de landbouwer te begeleiden bij de interpretatie van de data uit nieuwe technologie. Landbouwer Jan Deconinck merkte op dat de nieuwe technologie geen bedreiging moet zijn voor de essentiële zaken in de stiel: de voeling met de grond en de stielkennis blijven. Smartfarming is een belangrijke en noodzakelijke aanvulling, die de landbouwer er net op vooruit helpt. “Technologie is uiteindelijk maar een hulpmiddel”, stelde Pieter-Jan Maenhout. “De boer heeft nog steeds de touwtjes in handen.”
 
 
De getuigen
 
Om een goed beeld te kunnen scheppen van hoe landbouw vroeger was, brachten we zes verschillende profielen samen: een directeur, een onderzoeker, een labomedewerker, een teeltoverste, een secretariaatsmedewerker en een proefveldhouder. Daarnaast zochten we voor elk profiel ook iemand jonger. Zo brengen we niet alleen het contrast tussen vroeger en nu, maar ook duidelijke gelijkenissen in beeld.
 
Bekijk ook het eerste filmpje in deze reeks: ecologie