NieuwsDedeyne Anneleen, donderdag 12 mei 2016

Eerste "Week van de Korte Keten" in West-VlaanderenArtikels

Tussen 27 mei en 5 juni vindt in West-Vlaanderen de eerste “Week van de Korte Keten” plaats, een reeks activiteiten waarvoor zowel Westtoer, POM West-Vlaanderen als Inagro hun beste beentje voorzetten. Hoofddoel van de actie is het brede publiek te laten kennismaken met West-Vlaamse hoeve- en streekproducten. Dat zal onder meer gebeuren via nieuwe fietsroutes, proeverijen, hoevepicknicks, kookworkshops en opendeurdagen.

Eerste "Week van de Korte Keten" in West-Vlaanderen

Van 27 mei tot 5 juni vindt in West-Vlaanderen de eerste “Week van de Korte Keten” plaats. Die kadert in de bestaande ondersteuning van de West-Vlaamse korte ketenproducenten via de werking ‘100% West-Vlaamse hoeve- en streekproducten’. Tijdens die week is het de bedoeling om zo veel mogelijk consumenten in contact te brengen met de oorsprong van de producten die ze dagelijks eten. Voor hoeveproducenten is het een kans om de rechtstreekse band met de eindconsument aan te halen en hun vakmanschap in de verf te zetten.

 

In totaal nemen een vijftigtal lokale producenten deel aan het initiatief. Ook wordt een klantenactie bij de hoevewinkels georganiseerd. Op 17 West-Vlaamse boerderijen kan je genieten van een heerlijke hoevepicknick. Allemaal besteden ze aandacht aan de rechtstreekse afzet aan de consument en ook steeds meer aan lokale restaurants. Voedselkilometers zo veel mogelijk beperken, producten met een lokaal verhaal en bovendien een duw in de rug van de lokale economie: de korte keten heeft het allemaal. De “Week van de Korte Keten” wil ook inspelen op de West-Vlaamse identiteit.

 

Vanuit landbouw betekent de “Week van de Korte Keten” een extra duwtje in de rug voor landbouwers die het aandurven hun producten zelf te vermarkten. Geen evidente keuze, want heel wat (nieuwe) vaardigheden, kennis en ook investeringen komen daarbij kijken. De landbouwsector heeft het bovendien niet gemakkelijk en staat onder druk. De verkoop via de korte keten kan mogelijks een alternatief bieden om een waardig inkomen te generen en zo werk te maken van duurzame landbouw.


Meer info www.weekvandekorteketen.be; www.hoevepicknick.be; www.100procentwest-vlaams.be

campagnebeeld_DEF.jpg

Gekoppelde thema's & sectoren: Landbouwverbreding