NieuwsVanstaen Melanie, Degroote Elise, donderdag 21 april 2016

Meer dan 800 fietsers maken kennis met duurzame landbouwArtikels

Op zondag 17 april sprong Inagro samen met meer dan 800 burgers op de fiets. Via de campagne Schoon Boeren wil het onderzoekscentrum hen informeren over de inspanningen van de landbouwers op vlak van duurzaamheid. De familiefietstocht zorgde voor een leuke, lekkere en leerrijke ervaring.

Meer dan 800 fietsers maken kennis met duurzame landbouw

fietszoektochtSB-2902.jpgDe organisatie van fietsroutes langs “Schone Boeren” is één manier om burgers in contact brengen met duurzame landbouw. De fietstocht op 17 april gaf daarvoor het startschot. Samen met de schepenen van Landbouw van de vier deelnemende gemeenten trapte de gedeputeerde voor Landbouw en Visserij, Bart Naeyaert, de familiefietstocht in gang. In de koude, maar onder een zachte voorjaarszon maakten fietsende speurneuzen kennis met duurzame landbouw om de hoek. Voor heel wat van hen was het een unieke kijk achter de schermen van een landbouwbedrijf.


“Kijk daar! Een pasgeboren kalfje!”

Op zijn varkensbedrijf in Ledegem laat Rik Bogaert de gezondheid van zijn varkens niet aan het toeval over. Maar zondag waren het vooral de kleine biggetjes die met de aandacht gingen lopen. “Ik wil nog wat langer naar de biggetjes kijken”, maakte een jonge deelnemer duidelijk aan zijn mama. Ook een collega-landbouwer keek er zijn ogen uit. De melkveehouder gaf aan een aantal innovaties in zijn bedrijfsvoering te willen implementeren.
 
fietszoektochtSB-3028.jpgOp Zuivelhoeve Dendauw in Sint-Eloois-Winkel zagen bezoekers de melkkoeien van zeer dichtbij. Melken gebeurt er met de melkrobot en een systeem dat bijhoudt welke koe recht heeft op een melkbeurt en portie krachtvoer. Die melk gebruikt Greet om dagelijks verse zuivelproducten te maken voor haar hoevewinkel. Zo kreeg het verse, zelfgemaakte hoeve-ijs veel bijval en ontstond er een gezellige drukte.
 
Een gezellige sfeer was er ook bij Jan Wallays in Dadizele. Het moderne melkveebedrijf draagt efficiëntie hoog in het vaandel. Het levert heel wat inspanningen op vlak van energie en water, met onder andere zonnepanelen, warmterecuperatie en regenwatergebruik. Dat loont voor de gezondheid van de dieren. “Kijk daar! Dit kalfje is vandaag geboren!”, klonk het.
 
Van hydroprei tot wiedbed op zonnepanelen
 
In het kenniscentrum Inagro in Beitem ontdekten de deelnemers het brede onderzoeksveld in land- en tuinbouw. Ze zagen er ook hoe het onderzoekscentrum zelf duurzaamheid implementeert. Zo kon het wiedbed op zonnepanelen op veel aandacht rekenen. “In onze tijd bestond dat nog niet”, liet een landbouwer op rust verstaan. Daarnaast trok ook de hydroprei grote ogen: “prei telen op water, ik wist niet dat dat kon.” Ook de insectenkweek kwam aan bod. Voor de echte durvers waren er zelfs kleine proevertjes voorzien.
 
Fietslussen
fietszoektochtSB-3059.jpg
Sinds 18 april brengen twee fietslussen liefhebbers langs duurzame landbouwbedrijven in de streek. Daarbij wordt gebruikgemaakt van de knooppunten van het vernieuwde fietsnetwerk. Fietslus noord telt 48,5 km en gaat langs de schone boeren in Roeselare en Izegem. Na lus zuid hebben fietsers 38,1 km in de benen en meer kennis over duurzame landbouw in Moorslede en Ledegem.
 
Om van die mooie fietstochten op het platteland te kunnen genieten, zijn er fietsrouteplannetjes beschikbaar op het stadhuis van de deelnemende gemeenten en op de website van Schoon Boeren. De infoborden aan elke hoeve leren de fietsers wat er bij hun buurman-landbouwer zoal gebeurt. Dankzij de wedstrijdvraag maken deelnemers bovendien kans op lekkere prijzen.

De campagne ‘Schoon Boeren’ is een initiatief van Inagro en de Provincie West-Vlaanderen in samenwerking met de steden en gemeenten Izegem, Roeselare, Moorslede en Ledegem. Meer info over de campagne vind je op www.schoonboeren.be en www.facebook.com/schoonboeren.