NieuwsDejonckheere Nele, maandag 21 maart 2016

Inagro brengt West-Vlaamse kinderboerderijen bij de boerArtikels

West-Vlaanderen telt heel wat kinderboerderijen. Met hun educatieve programma’s over landbouw, natuur en voeding bereiken ze een ruim aantal kinderen. Om ervoor te zorgen dat de kennis die kinderboerderijen overbrengen correct en actueel is, bieden de Provincie West-Vlaanderen en Inagro ondersteuning ter versterking van het landbouweducatieve aanbod. In het kader daarvan organiseerden we recent een studiereis met bezoeken aan actieve hoeves rond Brugge.

Inagro brengt West-Vlaamse kinderboerderijen bij de boer

Iedereen kan zich een kinderboerderij noemen. Toch is de een de andere niet. In West-Vlaanderen engageren enkele steden en vzw’s zich om een sterke educatieve werking uit te bouwen rond onder andere landbouw, natuur en voeding. Hun activiteiten zijn vrij divers van aard, denk aan klasbezoeken, boerderijkampen, verjaardagsfeestjes en workshops. Onder het toeziende oog van educatieve medewerkers maken kinderen er actief kennis met boerderijdieren, groenten, erfgoed en typische gerechten.


Evoluties in de sector integreren in educatieve activiteiten


DSC_1865_2.jpgWeet dat een aantal van die kinderboerderijen zelf ruim 15 000 leerlingen per jaar ontvangen. Ze bereiken samen dus heel wat kinderen en dat is één van de redenen waarom de Provincie en Inagro hen financiële en inhoudelijke ondersteuning aanbieden via een provinciaal reglement. Inagro brengt de erkende kinderboerderijen tweemaal per jaar samen voor een coördinatorenoverleg, stimuleert samenwerking met landbouwers in hun buurt en organiseert jaarlijks een studiereis. De coördinatoren en hun educatieve medewerkers maken tijdens die studiereis kennis met bepaalde facetten van hedendaagse land- en tuinbouw en voedselproductie.

DSC_1905_2.jpg

De opgedane kennis en ervaring helpt hen om de recentste evoluties binnen de sector te volgen en te integreren in hun activiteiten. Dit jaar bezochten we twee zeer diverse hoeves.  Daarnaast was er een workshop rond bijen. ’s Morgens maakten we kennis met de biologische geitenhouderij en zuivelverwerking tot kaas van ’t Reigershof in Klemskerke. In de namiddag maakten de kinderboerderijen kennis met het intensieve varkensbedrijf van Peter en Els Vermeire-Gille in Stalhille. Ze zagen en hoorden hoe de kweek vandaag gebeurt en wat dierenwelzijn en beperking van emissies concreet inhouden. Het was een geslaagde uitwisseling. De kinderboerderijen luisterden met zeer veel interesse en kunnen  geïnspireerd aan de slag gaan.


DSC_1907_2.jpg

Word je zelf op een dag aangesproken door een kinderboerderij om samen te werken, zie het dan als een kans om dichter bij de burger te komen met jouw verhaal en bedrijf. Of zet jij de eerste stap?