NieuwsDejonckheere Nele, woensdag 24 februari 2016

Leerlingen smullen weldra zelfgekweekt witloof dankzij InagroArtikels

Onbekend is onbemind. Daarom startte Inagro bijna tien jaar geleden met de actie witloofteeltkits voor West-Vlaamse basisscholen. Inagro bood 500 kits aan. Alle kits staan ondertussen op een koel plekje in de scholen. Leerlingen ontdekken de bijzondere teelt van witloof en proeven binnen een tweetal weken hun eigen kweek.

Leerlingen smullen weldra zelfgekweekt witloof dankzij Inagro

Veel kinderen trekken hun neus op als witloof op het menu staat. Diezelfde kinderen bepalen - meer dan we denken - wat thuis op tafel komt. De eerder bittere groente kan dus wel wat steun gebruiken. De actie rond witloofteeltkits van Inagro speelt daarop in.

Als kinderen zelf hun witloof mogen kweken, verhoogt hun betrokkenheid en motivatie om witloof te proeven. Hoe meer ze proeven, hoe groter de kans dat ze witloof lekker vinden en de groente wat vaker op tafel komt.

Dat is de motivatie van de afdeling witloof en landbouweducatie om dit initiatief ook in 2016 te organiseren. Scholen konden tot drie pakketten reserveren en vorige week afhalen in Brugge of Beitem. In het pakket zitten een tiental witloofwortels, een zwarte zak, wat plantenvoeding en een teelthandleiding die hen op weg zetten om zelf witloof te kweken.

Drie weken later is het witloof oogstklaar. Het moment om te koken in de klas. Leerkrachten vinden op de website www.onthaalopdeboerderij.be van Inagro onder andere foto’s over de witloofteelt (Boer in Beeld). Met die hulpmiddelen bij de hand kunnen leerkrachten de eigen klaskweek vergelijken met die van echte Vlaamse tuinders.

Gekoppelde thema's & sectoren: Landbouwverbreding | Witloof