NieuwsVanstaen Melanie, donderdag 19 november 2015

Maak kennis met de ‘Schone Boeren’ van RoeselareArtikels

Schoon Boeren is een publiekscampagne over duurzame landbouw, met concrete en realistische verhalen van de land- en tuinbouwer achter de hoek. We willen de burger informeren over de weg die al is afgelegd op vlak van duurzaamheid. Maar ook geven we de boodschap mee dat de weg nog lang is en dat zij als consumenten een belangrijke rol hebben. De campagne loopt gedurende één jaar in vier West-Vlaamse gemeenten en wordt nu voor de derde maal georganiseerd. Dit jaar in de gemeenten Izegem, Roeselare, Moorslede en Ledegem. Maak hier kennis met de deelnemers uit Roeselare.

Maak kennis met de ‘Schone Boeren’ van Roeselare

Het gemengde bedrijven van enerzijds de families Taillieu en Van Thournout en anderzijds de familie Verhelst vormen samen het uithangbord van Roeselare. Elk op hun manier en in hun eigen specifieke bedrijfssituatie gaan ze de vele economische, sociale en milieukundige uitdagingen aan. Kleine en grotere stapjes op weg naar een toekomst voor zichzelf, hun kinderen en hun omgeving.

 

Taillieu - Van Thournout 11-2.jpg

Op de Zilverberg baten André en Brigitte Taillieu – Depoorter samen met schoonzoon Luc Van Thournout het prachtig aangeplante ‘t Klokhof uit, een gemengd bedrijf met melkvee, braadkippen, vleesvarkens en de teelt van aardappelen. Daarnaast poot en rooit André als loonwerker ook nog aardappelen. Veel verschillende bedrijfstakken, dat vraagt om efficiëntie op alle vlakken. Dat vertaalt zich onder andere in warmterecuperatie op de melkkoeltank, gebruik van zonnepanelen, klimaatregeling in de kippenstal. Dierenwelzijn is prioritair. Ligboxen met comfortabele koematrassen betekent minder ontstekingen, minder behandeling van de dieren en dus gezondere koeien. Heel wat dieren op het bedrijf, dat zie je ook weerspiegeld in het watergebruik. Alle regenwater wordt dan ook opgevangen en hergebruikt. Ook het spoelwater van de melkmachine kan nog uitstekend dienst doen om de melkput te reinigen. En de morsplaatjes in de kippenstal zorgen voor minder waterverspilling. Op de grond in diezelfde stal liggen vlaslemen, die er niet alleen voor zorgen dat de kippen droge pootjes hebben, maar in combinatie met de kippenmest meteen ook optimaal vergistbaar zijn in een nabijgelegen biogasinstallatie.

 

Verhelst 07-2.jpgOok bij de familie Verhelst vind je heel wat diverse activiteiten. Zo hebben Ignace en Marleen Verhelst – Vanden Berghe en zoon Gilles 3 ha serres voor glastuinbouw, met o.a. sla, knolvenkel, courgettes en komkommer. Daarnaast telen ze aardappelen en verwerken ze die zelf tot heerlijke verse frietjes. Er is heel wat water nodig op dit bedrijf, en dat lossen ze heel handig op door hun regenwater op te vangen en door een UV-filter te sturen vooraleer de aardappelen er mee te wassen. De planten in de serre wordt efficiënt beregend via druppelirrigatie en een beregeningsautomaat. Het zetmeel dat in het spoelwater van de frietproductie terecht komt, wordt er opnieuw uit gehaald en doet zelfs dienst als veevoeder. Opvallend: in de serre staan bijenkasten voor bestuiving van de teelten. Ignace is imker, onderhoudt dus zelf zijn bijenkasten, maar de honing oogst hij niet. Het mag duidelijk zijn, de grote diversiteit aan activiteiten maakt dit tot een heel interessant familiebedrijf!

 

 

Zin in meer? Neem een kijkje op www.schoonboeren.be. Daar vind je o.a. het Schoon Boeren-filmpje dat je mee neemt naar de deelnemende bedrijven. Naast de website is er ook de Schoon Boeren facebookpagina via www.facebook.com/schoonboeren. Langs dit kanaal worden alle activiteiten en leuke weetjes rond de campagne gecommuniceerd.