NieuwsVanstaen Melanie, donderdag 12 november 2015

Maak kennis met de ‘Schone Boeren’ van MoorsledeArtikels

Schoon Boeren is een publiekscampagne over duurzame landbouw, met concrete en realistische verhalen van de land- en tuinbouwer achter de hoek. We willen de burger informeren over de weg die al is afgelegd op vlak van duurzaamheid. Maar ook geven we de boodschap mee dat de weg nog lang is en dat zij als consumenten een belangrijke rol hebben. De campagne loopt gedurende één jaar in vier West-Vlaamse gemeenten en wordt nu voor de derde maal georganiseerd. Dit jaar in de gemeenten Izegem, Roeselare, Moorslede en Ledegem. Maak hier kennis met de deelnemers uit Moorslede.

Maak kennis met de ‘Schone Boeren’ van Moorslede

Het melkveebedrijf van Jan Wallays en de plantenkwekerij van Kristof Denolf vormen samen het uithangbord van Moorslede. Elk op hun manier en in hun eigen specifieke bedrijfssituatie gaan ze de vele economische, sociale en milieukundige uitdagingen aan. Kleine en grotere stapjes op weg naar een toekomst voor zichzelf, hun kinderen en hun omgeving.Een bezoekje aan het bedrijf van Jan Wallays, Geertrui Verhaeghe en Paula Dessein is op zijn minst indrukwekkend te noemen. Het erf van het Bruwershof is namelijk prachtig aangeplant. Je zou bijna vergeten dat dit ook een modern melkveebedrijf is, waar heel wat Wallays 02.jpginspanningen worden geleverd op vlak van energie en water. Denk maar aan zonnepanelen, warmterecuperatie, een voorkoeler en het gebruik van regen- en drainagewater als drinkwater voor hun koeien. Efficiëntie voeren ze hoog in het vaandel. Met de zelfrijdende mengvoeder wagen is het bijvoorbeeld vlotter werken, maar tegelijkertijd is er minder vermorsing van voeder.

Ook samenwerking zit hen in het bloed. Jan zit al jaren in het bestuur van coöperatie Milcobel. En samen met enkele collega’s kocht Jan een mestscheider aan. De machine scheidt de vaste en vloeibare fractie van mest. Zo worden de nutriënten beter benut: het compostachtige gedeelte dient voor de akkerbouw en de vloeibare specie wordt in de weide geïnjecteerd.

De bewoners van het Bruwershof hanteren al jaren het principe van een open boerderij. Sinds jaar en dag komen al klassen over de vloer, nog vóór het project ‘Met de klas de boer op’ werd gelanceerd. En nog steeds zijn ze enthousiaste deelnemers van het netwerk. Ondertussen verbouwden ze een oude schuur op hun erf zorgvuldig tot zaal voor de (klas)bezoeken. Hun overtuiging? “Door mensen op het bedrijf te ontvangen, kun je laten zien dat er veel meer komt kijken bij de productie van een glas melk dan je op het eerste zicht zou denken.”

Energie is een sleutelwoord in de bedrijfsvoering van Kristof en Mieke Denolf Denolf 10.jpg– Vanrenterghem. Jaarlijks gaan zo’n 100 miljoen stuks plantgoed van kolen, selder, venkel, courgette, sla, … hier de deur uit. Die opkweek van zaad tot plantje vergen nogal wat energie, water en hulpstoffen. Door het gebruik van klimaatregeling en schermdoek kan het energiegebruik onder controle gehouden worden. Regenwater wordt gerecupereerd en via frequentiegestuurde pompen en gietwagens toegediend naargelang de planten water nodig hebben. Een spuitrobot zorgt ervoor dat de gewasbescherming vlot en heel gericht verloopt.

Maar er is ook heel wat menselijke energie nodig om op een oppervlakte van 60.000 m² gezonde groentenplantjes te kweken. Planning is hier essentieel, want voor je het weet leg je heel wat meters af. Het is belangrijk om goede werknemers te hebben. Kristof en Mieke hebben vaste arbeiders in dienst, maar ook seizoensarbeiders die al jaren steevast terugkeren. Dat zegt toch wel wat over de werkomstandigheden in hun serres. Er wordt steeds uitgekeken naar verbeteringen, ook op dat vlak. Zo installeerden ze onlangs een ergonomische robotarm om de plantenbakken en trays gemakkelijker te kunnen verplaatsen.

 

Zin in meer? Neem een kijkje op www.schoonboeren.be. Daar vind je o.a. het Schoon Boeren-filmpje dat je mee neemt naar de deelnemende bedrijven. Naast de website is er ook de Schoon Boeren facebookpagina via www.facebook.com/schoonboeren. Langs dit kanaal worden alle activiteiten en leuke weetjes rond de campagne gecommuniceerd.