In de kijker

Nieuws
13.08.19 - Lokale plantaardige oliën in de innovatieve tuin van 2019

In een reeks nieuwsberichten laten we je kennismaken met de gewassen die momenteel in onze innovatieve tuin groeien. In dit nieuwsbericht zijn de oliegewassen aan de beurt. In het project 'Growing a Green Future' brengen we de mogelijke toepassingen van onder andere lokale plantaardige oliën in kaart. Niet alleen voedingstoepassingen zijn interessant, maar ook de mogelijkheden in de non-foodindustrie worden bestudeerd.

10.07.19 - Lokale hennep voor textieltoepassingen? Ontdek het op de oogstdemo!

Hennep telen kan voor diverse doeleinde. Denk bijvoorbeeld aan technische toepassingen, zoals isolatiemateriaal en non-wovens, of textieltoepassingen. Beide toepassingen vereisen een andere oogstwijze. Tot voor kort was er geen oogstmachine aanwezig in Vlaanderen. Daar komt nu verandering in met de ontwikkeling van een oogstmodule, specifiek voor textieltoepassingen. De module kan je in augustus op de velden van Inagro aan het werk zien.

04.07.19 - Ben jij kandidaat-bezoekboerderij?

Je bent trots op je dagelijkse inzet voor lekker voedsel en deelt dat graag met anderen. Je verwelkomt verenigingen, familie of vrienden met plezier op jouw hoeve voor een rondleiding, eventueel met een degustatie. Of er komt wel eens een klasje het leven op jouw boerderij ontdekken. Lijkt dat jou op het lijf geschreven? Of doe je dat nu nog niet professioneel, maar maak je wel plannen in die richting? Dan zoeken we jou!

27.06.19 - De Andes, een bron van wortel- en knolgewassen voor ons?

Sinds een aantal jaren kennen we quinoa, een pseudograan afkomstig uit Zuid-Amerika. De Andes heeft ons echter nog veel meer te bieden. Naast het uitgebreide aanbod aan aardappelen hebben ze er een regenboog aan andere wortel- en knolgewassen. Zoete aardappel is ons stilaan wel bekend, maar heb je ook al van yacon, oca of mashua gehoord?  

13.06.19 - Vaderdagontbijt op 9 hoeves in West-Vlaanderen opnieuw een succes

Op Vaderdag trokken heel wat papa’s met hun gezin naar de boerderij. De twaalfde editie van het vaderdagontbijt haalde weer vlot meer dan 1000 bezoekers. De opzet van Inagro om mensen naar de boerderij te leiden, blijft in de smaak vallen. We zagen alleen maar blije en ontspannen gezichten op de boerderij.

11.06.19 - Wijzigingen archeologieregelgeving

Sinds 1 april 2019 zijn er enkele wijzigingen aan de archeologieregelgeving. Als je bezig bent met verbouwingen of plannen maakt voor een verbouwingen of een aarde-ophoping, dan is het interessant om dit nieuwsbericht eens door te nemen. We overlopen kort de grote lijnen van de archeologienota, relevant voor landbouwdossiers. De grootste wijziging in de regelgeving is de tegemoetkoming in de opgravingen.

06.06.19 - Emmertarwe en eenkoorn in de kijker

We brachten in een eerdere nieuwsbrief verslag uit over de gewassen die we dit jaar telen in onze innovatieve tuin. Deze week informeren we jullie graag over de oergranen eenkoorn en emmertarwe. Dit naar aanleiding van de inspiratiesessie over alternatieve en pseudogranen die georganiseerd wordt op 4 juli op Proefhoeve Bottelare. Deze twee granen testen we momenteel op demo-schaal in onze tuin.

29.05.19 - Eerste burgers en spreads met Belgische biologische soja

Bio-Planet, de biosupermarkt van Colruyt Group, presenteerde deze week 4 nieuwe plantaardige producten op basis van lokaal geteelde soja. De producten zijn het resultaat van een intensieve samenwerking met een lokale teler, producent en voedingsexperten van Inagro en ILVO.

02.05.19 - Aanplantsubsidie agroforestry tijdig aanvragen

Landbouwers kunnen binnenkort weer subsidies aanvragen voor agroforestry of boslandbouw. Voor dat landbouwsysteem, waarbij je bomenteelt en landbouwgewassen of dieren combineert op eenzelfde perceel, kan de landbouwer tot maximaal 80% steun ontvangen voor de aanplant van de bomen. Aanmelding van geïnteresseerde landbouwers via het e-loket vanaf eind juli tot uiterlijk 20 september 2019 is noodzakelijk!

21.03.19 - B2b-smaakmarkt: karaktervol voedingstrefpunt voor foodprofessionals

Op 18 maart 2019 bracht de b2b-smaakmarkt een honderdtal producenten en ambachtslieden uit Hauts-de-France, Oost- en West-Vlaanderen en Wallonië samen. Tijdens de eerste editie van deze Frans-Belgische professionele kennismakingsbeurs stelden vaklui hun heerlijke producten voor aan chef-koks, aankopers, distributeurs, horeca-uitbaters en retailers. Van biologische sappen, verfrissende streekbiertjes, traaggeroosterde koffie tot kwalitatief hoevevlees en verse groenten en fruit: unieke en lokale producten met een boeiend verhaal stonden centraal.