Begin mei zijn we gestart met de staalname campagne van het water van de Bollaertbeek voor 2018. Opwaarts wordt gemeten aan de Vierstraat, kant Voormezele en afwaarts aan de Rijselseweg, net na de zandvang. Bekijk in deze blog hoe we werken.

Monitoring begin mei gestart

De metingen gebeuren op 2 verschillende plaatsen:

  • Opwaarts: aan de Vierstraat, kant Voormezele. Bedoeling van deze monitoringlocatie is om de routes van de gewasbeschermingsmiddelen naar de rivier in kaart te brengen.

WaterProtect_Monitoring_Vierstraat_20180611.jpg

  • Afwaarts: aan de Rijselseweg, net na de zandvang (ter hoogte van hoeve Zuidbellegoed). Bedoeling van deze locatie is om de toestand in het gebied te kunnen opvolgen en de hoeveelheid gewasbeschermingsmiddelen afkomstig van het gebied te kennen.

WaterProtect_Monitoring_Rijselseweg_20180611.jpg.png


Bollaertbeek_monitoring2018_vierkant.png
Figuur: Rood gebied = afstroomgebied van het rode meetpunt (Vierstraat). Paars + rood gebied = afstroomgebied van het paarse meetpunt (Rijselseweg)

 
Er gebeuren telkens 3 types metingen:
1) Debiet en waterhoogte
2) Dagelijkse staalname
3) Extra staalname elk kwartier na een regenbui.
 
De routine meetpunten van de VMM (ter hoogte van de Vergierestraat, de Vierstraat (kant Voormezele) en de Rijselseweg (zandvang)) en De Watergroep (aan stuw 8) blijven ook behouden.
Gekoppelde thema's & sectoren:

This project has received funding from the European Union’s Horizon 2020 Research and Innovation Programme under grant agreement No. 727450