Volgend event
20.02.20 - Workshop: Hou je grond(stoffen) op je veld!

Ben je benieuwd hoe een houthakseldam er nu uitziet en wat de functies hiervan zijn? Wil je ook weten hoe je goed voor je bodem kan zorgen? Wil je weten hoe je afspoeling en erosie kunt vermijden op je veld? Denk je dat deze maatregelen niet voor jouw percelen van toepassing zijn? Deel ons je mening en kom naar deze workshop op donderdag 20 februari!

Nieuws
Waterkwaliteit: metingen van De Watergroep aan stuw 8 - maart en april

Door het goede weer de laatste weken zijn de voorjaarswerkzaamheden zeer goed opgeschoten. Tegelijk is ook het spuitseizoen terug van start gegaan en we vragen meteen al jullie aandacht voor het correct gebruik van fytomiddelen. Uit de metingen is er namelijk al een stijging van concentratie van verschillende actieve stoffen te zien.
Vorig jaar slaagden jullie erin de gemeten pieken minder hoog te laten uitkomen. Als we dit jaar opnieuw hetzelfde willen bekomen zal dit dus opnieuw heel wat inspanningen vragen! Doen jullie het dit jaar even goed of misschien zelfs beter?

 
'Flatten the curve' in het nieuwe spuitseizoen

Nog voor de Corona perikelen het nieuws beheersten was ons doel al om een ‘flatten the curve’ scenario te bekomen. Minder en minder hoge pieken in concentraties gewasbeschermingsmiddelen in het water was/is het doel. De laatste 2 jaar zagen we telkens rond half mei een eerste grote piek en niet toevallig liep die gelijk met onder andere herbicidetoepassingen.
Het zou heel fijn zijn om net zoals bij de Corona-curve een minder steile piek te zien dan verwacht en dus een veel betere waterkwaliteit. Een ‘flatten the curve’ kan dus ook in de Bollaertbeek gerealiseerd worden, maar dan moeten jullie er allemaal samen aan werken!

Wist je dat...?

Er kansen zijn binnen het nieuwe Leader Westhoek project om jullie financieel te ondersteunen bij de aanleg van maatregelen tegen puntvervuiling?

Water-Land-Schap en Leader Westhoek "Samen naar een betere waterkwaliteit in de Bollaertbeek en Kleine Kemmelbeek": krachten bundelen

De afgelopen jaren liep het project Leader Westhoek “Kleine Kemmelbeek: Brongerichte erosie-aanpak als oplossing voor slibproblematiek Dikkebusvijver”. Dit project loopt binnenkort af maar we laten jullie niet in de steek. In deze blog lees je er meer over.

Spuittoestel reinigen voor de keuring? Voorkom puntvervuiling met deze tips!

De nieuwe keuringscyclus voor spuitmachines is van start gegaan! Binnenkort zal je dus mogelijks worden uitgenodigd om je machine aan te bieden. Voor de keuring moet het spuittoestel technisch in orde zijn en moet zowel de binnen- als buitenkant grondig gereinigd worden.

Denk wel goed na over hoe en waar je je spuittoestel zal reinigen en voorkom puntvervuiling! Heb je geen veilige reinigingsplaats ter beschikking?  Neem dan contact met ons op en we stellen onze mobiele spoelmat gratis ter beschikking!

Waterkwaliteit Bollaertbeek: metingen De Watergroep aan stuw 8 in 2020 (jan-maart)

In de winter worden traditioneel minder gewasbeschermingsmiddelen teruggevonden. Dit is dit jaar niet anders. Uit de metingen vanaf begin dit jaar tot nu zijn er wel nog 3 stoffen gemeten met een overschrijding van de drinkwaternorm: BAM, Bentazon en Chloortoluron.

Hou je grond(stoffen) op je veld!

Tijdens een hevige regenbui kunnen heel wat liters water van je perceel afstromen. Op zijn weg neemt het water ook bodemdeeltjes (= erosie) en gewasbeschermingsmiddelen mee! Op erosiegevoelige percelen is dat risico nog groter. Daarom organiseerden we op 20 februari een demo en workshop rond afspoeling en erosie. Hier wilden we vooral sensibiliseren en in discussie gaan hoe je grond en grondstoffen op je veld kan houden.

Landbouwers bedankt voor hun inzet voor een betere waterkwaliteit

Tijdens een feestmaaltijd (nog net voor de corona-lockdown) werden de landbouwers van het afstroomgebied van de Bollaertbeek bedankt voor hun inzet voor een betere waterkwaliteit. Want ja, de waterkwaliteit ís verbeterd!

Wist je dat...?

WaterProtect verder loopt in project Leader Westhoek en Water-Land-Schap?

We wachten nog op het officiële startsein en goedkeuring van de demomaatregelen van Water-Land-Schap maar Covid-19 gooit nog even een virusje in het eten.

Systeem voor continue inwendige reiniging op het spuittoestel. Iets voor jou?

In WaterProtect is er nog budget beschikbaar voor de installatie van demomaatregelen. We hadden graag een systeem van continue inwendige reiniging gedemonstreerd. Heb je daarin interesse? Of heb je andere voorstellen? Lees dan verder in dit nieuwsbericht en contacteer Elien.  

Meer info

Elien Dupon
elien.dupon@inagro.be
T 051 14 03 07

Ellen Pauwelyn
ellen.pauwelyn@inagro.be
T 051 27 32 90 

This project has received funding from the European Union’s Horizon 2020 Research and Innovation Programme under grant agreement No. 727450