Er is een fout opgetreden. Er is een fout opgetreden.

Startdatum:
Einddatum:
Project type:
Contactpersoon Inagro:

Project partners

Project inhoudNieuws uit het project

13/06/2019

Het commercieel beschikbare voeder INSECTUS Mealworm Grow (Mijten NV) werd geëvalueerd als alternatief voeder voor de opkweek van meelwormen. We vergeleken het alternatieve voeder met een controlevoeder (zuivere tarwezemelen) onder de standaard kweekomstandigheden bij Inagro.


29/08/2018

Begin juni is onderzoeker David Deruytter naar China gevlogen om bij ‘Nature Creation’ stage te lopen. Onder leiding van Xu specialiseert het bedrijf zich in het kweken van de zwarte soldatenvlieg op restaurantafval. Het bedrijf kan 15 miljoen larven per dag produceren. In dit nieuwsbericht kom je te weten hoe hun productieproces verloopt.


22/08/2018

Begin juni is onderzoeker David Deruytter naar China gevlogen om bij ‘Nature Creation’ stage te lopen. Onder leiding van Xu specialiseert het bedrijf zich in het kweken van de zwarte soldatenvlieg op restaurantafval. In dit nieuwsbericht kom je te weten hoe ze BSF in China kweken, volgende week lees je meer over de productie.


18/06/2018

Een jaar geleden gaven wij onszelf de opdracht om de kweek van zwarte soldatenvliegen op te schalen tot een semi-industrieel niveau. De opkweek van de larven verloopt intussen gecontroleerd en gestandaardiseerd. Maar bij de voortplanting van onze vliegen en de productie van eitjes bleef het schoentje wringen. De eiproductie was te onvoorspelbaar en - naar onze eisen - ook te laag. De tijd was aangebroken om onze methode kritisch te evalueren. Het concept van de kweekkooien is vernieuwd en de eerste vluchten zijn alvast veelbelovend.


08/02/2018

De larven van de zwarte soldatenvlieg (Hermetia illucens) zijn ware veelvraten. Ze zijn helemaal niet kieskeurig en verorberen op korte tijd heel wat voeder. KU Leuven gaat na welke invloed het vochtgehalte van voeder heeft op de ruwe samenstelling van zwarte soldatenvlieglarven.     

   

16/01/2018
Vandaag gaat de kweek van insecten nog vaak gepaard met veel handenarbeid. Dat werk kunnen we ruwweg onderverdelen in twee groepen. In de eerste plaats moeten insecten regelmatig gevoederd worden. Daarnaast moeten de verschillende levensstadia (eitjes, larven, poppen en kevers) zo goed mogelijk van elkaar gescheiden worden. Om de kweek op industriële schaal winstgevend te maken, zoekt Inagro naar manieren om de arbeid te verminderen.

11/12/2017

Op Inagro worden insecten op verschillende manieren ingezet. Ze verkleinen de afvalberg doordat ze gevoederd worden met de gewasresten van hun tuinbouwafdeling. In sommige teelten worden insecten toegepast als natuurlijke vijanden om plaaginsecten op een biologische manier aan te pakken. Ze kunnen ook een alternatief zijn voor vismeel. Allemaal toepassingen die op elk landbouwbedrijf toegepast kunnen worden.     

    

08/12/2017
De onderzoeksgroep RADIUS van Thomas More Hogeschool onderzoekt momenteel het potentieel van Swill als voeder voor de Zwarte Soldatenvlieg. 

05/12/2017

Bitterballen van meelwormen, knapperige buffalolarven en gedroogde brandkrekels. Volgens recent onderzoek moeten we er dringend veel meer van eten. Voor onze gezondheid én het milieu.


29/11/2017

Volgens de FOD Economie wordt er jaarlijks ongeveer 4,5 miljoen ton plantaardig afval geproduceerd. Dat is een grote potentiële bron voor de kweek van zwarte soldatenvlieg. Die kan namelijk probleemloos restafval van de akkerbouw, horeca, supermarkt en mest omzetten naar nuttige, dierlijke eiwitten.  

 

23/11/2017

Door het aanzienlijke potentieel van meelworm in voeders mag het beestje niet ontbreken in het onderzoek naar professionele insectenkweek bij Inagro. Zo lossen we mee de vraagstukken op die geïnteresseerde bedrijven nu nog belemmeren om te investeren in meelwormen. 

 

23/11/2017

De Finse voedingsgroep Fazer is gestart met de verkoop van brood gemaakt op basis van krekels. Insecten zullen in de toekomst steeds vaker op het menu staan, zo voorspelt de groep. De eerste krekelbroden zullen in 11 bakkerijen van de keten in de rekken liggen, vooral in en rond de grote steden. Op termijn is het de bedoeling dat het brood in alle 47 bakkerijen van de keten te koop zal zijn. 

 

22/11/2017

Door het aanzienlijke potentieel van meelworm in voeders mag het beestje niet ontbreken in het onderzoek naar professionele insectenkweek bij Inagro. Zo lost Inagro mee de vraagstukken op die geïnteresseerde bedrijven nu nog belemmeren om te investeren in meelwormen.  

 

09/11/2017

Een groep Franse forelkwekers gebruikt insectenproteïnen in het voeder van hun vissen. Dit is een resultaat van een samenwerking tussen insectenkweker InnovaFeed en supermarktketen Auchan. De partners hebben plannen voor een gelijkaardige samenwerking bij zalmkwekerijen.   

 

31/10/2017

“Komen Eten” dook een week lang onder in Vlaanderens lekkerste producten. De 30-jarige Nicolaas heeft een eigen krekelkwekerij in Brussel en ziet die als de boerderij van de toekomst, want krekels vormen een ecologisch alternatief voor vlees. Voor Komen Eten toverde hij een hoekje in de kwekerij om tot een gezellige eetplaats.  

 

19/10/2017

De Nederlandse Radboud Universiteit luidt de noodklok over de dalende insectenpopulatie: sinds 1989 nam het totale aantal vliegende insecten in Duitse natuurgebieden af met liefst 76 procent. “Aangezien hele ecosystemen afhankelijk zijn van insecten, bijvoorbeeld als voedsel en als bestuivers, zet dat andere veranderingen, zoals achteruitgang van vogels en zoogdieren in een nieuw daglicht”, aldus de onderzoekers. “Het is nauwelijks voorstelbaar wat er gaat gebeuren als deze ontwikkeling onverminderd doorgaat.”    

  

21/09/2017

Op 6 september organiseerde Inagro een studienamiddag over soja en alternatieve eiwitbronnen. Zowel voor de lokale teelt van soja in Vlaanderen als voor het gebruik van lokale alternatieven ziet Inagro mogelijkheden. Er waren dan ook heel wat geïnteresseerden aanwezig. Wil je volgend seizoen al aan de slag met soja dan geven we graag enkele nuttige tips.  

 

17/07/2017

Goed nieuws voor de insectenkweek: sinds 1 juli is het binnen de EU officieel toegestaan om acht insectensoorten te gebruiken als voeder in de aquacultuur. Dankzij de erkenning kunnen we verder bijdragen aan de groei van de insectenkweekindustrie en de duurzame ontwikkeling van aquacultuur in Europa. Inagro onderzoekt momenteel de mogelijkheden van drie van de acht erkende soorten. 

  

 
 
 

15/06/2017

Sinds januari is er bij Inagro stevig gewerkt aan de opschaling van de insectenkweek. Na het verkennende interne onderzoek van de afgelopen jaren leggen we ons de komende jaren onder meer toe op een meer industriële insectenkweek. De insectenkweek kreeg zijn vast stekje op de site van Inagro. Daarnaast introduceerden we nieuwe soorten.    

  

22/03/2017

Drie jaar na de opstart van kleinschalig onderzoek naar de mogelijkheden van professionele insectenkweek verpopt de kweek bij Inagro. Dankzij de goedkeuring van nieuwe projecten kan het onderzoek doorgroeien naar een volwassen stadium in een professionele kweekomgeving. Daarin staan automatisatie en gebruik van reststromen centraal.  

 

Agenda van het project

25/06/2019

Wil je professioneel aan de slag met eetbare insecten? Dan heb je waarschijnlijk tal van vragen. Welke insecten zijn toegelaten? Met welke producten kan ik aan de slag? Hoe smaken voedingswaren met eetbare insecten? Hoe kan ik praktisch aan de slag met eetbare insecten? Tijdens deze workshop bij VIVES Roeselare krijg je antwoorden.   

  

16/04/2019

Zet de eerste stappen en ontdek of insecten kweken iets voor jou is.
Tijdens dit trendcollege krijg je een introductie in de agrarische tak van de toekomst. We geven een overzicht van aanwezige kennis en ervaring, die handvaten biedt voor het starten van een commerciële insectenkweek.


04/02/2019

De groei van insectenkweek is een kans voor ondernemers in diverse sectoren. Maar hoe begin je met insectenkweek, welke insectensoort kweek je best, wat en hoeveel ruimte heb je daarvoor nodig? Starters vragen zich bijkomend af waar ze marktcijfers kunnen vinden voor het schrijven van een businessplan. Tijdens dit trendcollege willen we duidelijkheid verschaffen en antwoorden geven op deze ondernemersvragen.


08/11/2018

De projectpartners van Entomospeed komen samen bij Vives Roeselare om de vooruitgang van het project te bespreken en mogelijke samenwerkingen met bedrijven te bekijken.  

 

05/09/2018

Internationaal Symposium over insecten als voeder, voeding en non-food  


26/06/2018

Deze SIG (Special Interest Group) wil gelijkgestemde wetenschappers bij elkaar brengen om een sterk, professioneel netwerk te creëren.


29/05/2018

De projectpartners van Entomospeed komen samen bij KU Leuven campus Geel om de vooruitgang van het project te bespreken en mogelijke samenwerkingen met bedrijven te bekijken.


19/05/2018

Een Europese cursus met lezingen en workshops aan de Hogeschool van Zürich (ZHAW) in Wädenswil    

   

15/05/2018
Een van de grootste stakeholdersmeetings voor de insectensector ter wereld. Het thema van deze editie is ‘food & feed”. Er wordt gekeken naar het potentieel van eetbare insecten, zowel bij humane voeding als bij dierenvoeder.

21/03/2018

Een tweedaagse workshop over het kweken van insecten, veiligheid en verwerking. Een goede netwerkmogelijkheid voor iedereen die met insecten te maken heeft.     30/01/2018

De geplande stakeholdersmeeting van het Strategisch Platform Insecten is in december letterlijk in het water gevallen. Maar uitstel is geen afstel. We hebben vliegensvlug een nieuwe datum gevonden! Het vooropgestelde programma is ongewijzigd!


06/12/2017

De projectpartners van Entomospeed komen samen bij HAS Hogeschool om de vooruitgang van het project te bespreken en mogelijke samenwerkingen met bedrijven te bekijken.    

   

21/11/2017

Een congres voor de insecten productiesector bedoeld om relevante wetgevingsontwikkelingen van de EU te evalueren en toekomstige kansen op het gebruik van insecten voor voedsel- of diervoeders te onderzoeken.


04/11/2017

Jaarlijkse internationale insecten uitwisselbeurs bestaat al meer dan 100 jaar. Het is een event voor jong en oud, waar je als insectenkweker, verzamelaar of hobbyist inspiratie kan opdoen. 

 

10/10/2017
Hoe wordt biomassa geproduceerd zonder het milieu te beschadigen? Biotechnologische oplossingen en nieuwe industriële sectoren onder de loep.

28/09/2017
Een college voor de Nederlandse en Belgische insectenketen die duidelijkheid en antwoorden geeft op echte ondernemersvragen. Vragen zoals: Hoe begin ik met insectenkweek? Welke insectensoort ga ik kweken? Wat heb ik daar voor nodig en waar kan ik een kijkje nemen?  

07/09/2017

International Symposium on Insects as Feed, Food and Non-Food    

   

28/08/2017

Naar jaarlijkse gewoonte wordt opnieuw EAAP georganiseerd. Het belangrijkste thema is veeproductie en ontwikkeling van bio-economie. Dit jaar is er voor de eerste keer ook een apart subthema rond insectenkweek.  

Het volledige programma kan u HIER terugvinden.