Kernwoord

Thema

Evenementdatum

Tussen en
Er voldoen 644 items aan uw criteria.
22.04.21 - Coolpigs, een project rond hittestress bij varkens, zoekt bedrijven voor deelname

In de afgelopen zomers hadden we te kampen met extreem hoge temperaturen. Gevreesd wordt dat dat zich nog zal herhalen in de toekomst. Varkens ondervinden zware problemen van hittestress, met enorme schade en productieverliezen tot gevolg. ILVO en UGent startten recent met een onderzoeksproject rond hittestress, “COOLPIGS”. Daarvoor zoeken ze bedrijven die willen meewerken. Inagro is geen partner. Omdat we hittestress een bijzonder belangrijk probleem vinden, helpen we ILVO en UGent op weg via deze oproep.

14.04.21 - Tope Wroeten in de Westhoek: vraag de eindbrochure en waterbestendige protocollen aan

Begin 2018 startten VIVES en Inagro het Leader-project "Tope WROETen in de Westhoek". Gedurende drie jaar konden we tal van varkenshouders individueel begeleiden om de technische resutaten te verbeteren en voerden we praktijkproeven uit. Daarnaast richtten we studieclubs op waarin varkenshouders hun kennis en ervaringen deelden. We verloren ook het sociaal welzijn niet uit het oog. De voornaamste info uit het project bundelden we in een eindbrochure.

01.04.21 - Zorg voor een optimaal stalklimaat in je varkensstal dankzij deze handige brochure en filmpjes

Een optimaal stalklimaat is erg belangrijk op het varkensbedrijf. De kwaliteit van het stalklimaat heeft immers een rechtstreekse invloed op de gezondheid en de prestaties van de varkens. Via het Vlaamse demonstratieproject “Monitoren en optimaliseren van het stalklimaat in varkensstallen” verzamelde DGZ samen met Inagro, UGent en ILVO heel wat informatie. Zo leer jij hoe je het stalklimaat kan monitoren en beheersen. Lees snel waar je alle informatie kan terugvinden!

01.04.21 - Daar is de lente, daar is de zwaluw…

De eerste zwaluwen zijn terug, en daarmee dus ook de lente. In West-Vlaanderen zijn er heel wat gemeenten en steden die deze vliegen- en muggenvangers een hart onder de vleugel willen steken. Zijn er zwaluwen op jouw bedrijf? Informeer dan zeker eens bij de milieudienst van je gemeente of stad.

23.03.21 - Samen naar meer weerbaarheid voor boer en varken

Bijna de helft van de totale Vlaamse varkensstapel is in West-Vlaanderen gehuisvest. Door het grote aantal varkensbedrijven, slachthuizen en veevoederbedrijven is er een hoger risico op de verspreiding van ziektes in onze provincie. Bioveiligheidsmaatregelen zijn cruciaal voor een gezonde(re) varkensstapel. Vind je dat zelf ook belangrijk, maar weet je niet goed hoe of waar te beginnen? Dankzij twee nieuwe LEADER-projecten in samenwerking met Boerenbond en DGZ, kan Inagro je binnenkort begeleiden. Niet alleen de weerbaarheid van varkensbedrijven wordt aangepakt, we versterken ook de persoonlijke weerbaarheid van varkenshouders. Lees snel verder.

10.03.21 - Thematisch uitwisselingsmoment rond inwerken van groenbedekkers op 18 maart

In de nieuwsbrief van vorige week introduceerden we B3W, de gloednieuwe Begeleidingsdienst voor Betere Bodem en Waterkwaliteit. We steken meteen van wal en nodigen je graag uit op het allereerste thematische uitwisselingsmoment over het inwerken van groenbedekkers. Dat vindt online plaats op donderdag 18 maart om 20 uur. Wil je je laten inspireren door collega-landbouwers? Lees dan zeker verder!

09.03.21 - Online studienamiddag einde Tope Wroeten in de Westhoek - 25 maart 2021

Begin 2018 startten VIVES en Inagro het Leader-project “Tope WROETen in de Westhoek”. Gedurende drie jaar konden we tal van varkenshouders individueel begeleiden om de technische resultaten te verbeteren, en voerden we korte praktijkproeven uit. Daarnaast richtten we studieclubs op waarin varkenshouders hun kennis en ervaringen deelden met elkaar. Speciale aandacht was er voor de jonge startende varkenshouders en ook het sociaal welzijn verloren we niet uit het oog. Benieuwd naar de resultaten van dit project?

03.03.21 - Brochure over het gebruik van ammoniumsulfaat als kunstmestvervanger

Nutricycle Vlaanderen publiceerde recent, in samenwerking met onder meer Inagro, een brochure over het gebruik van ammoniumsulfaat. Interesse om meer te weten te komen over deze meststof die dienst kan doen als kunstmestvervanger? Lees dan zeker verder!  

 
 
03.03.21 - Toezicht verscherpt, dus frissen we de afstandsregels op

De bedrijvigheid op de velden begint weer toe te nemen. Bij werkzaamheden op het veld moet je enkele afstandsregels tot waterlopen in acht nemen, zeker nu er strengere handhaving op komst is. We herhalen de regels nog eens kort.

02.03.21 - De eerste stap naar een optimaal stalklimaat: durf te ventileren!

In november 2020 vond de jaarlijkse (dit keer digitale) editie van de VarkensAcademie plaats. Tijdens één van de sessie gaf Peter van der Voorst, specialist in klimaatbeheersing, enkele praktische tips uit het Demonstratieproject “Monitoren en optimaliseren van het klimaat in varkensstallen”. In dit nieuwsbericht vind je een samenvatting.

25.02.21 - Herinnering: zet jij ook dit jaar de bijen in de bloemetjes?

Naar jaarlijkse gewoonte organiseert Inagro de groepsaankoop ‘bloemenzaden voor bijen’. We stelden twee specifieke bloemenmengsels samen die erg geschikt zijn voor zowel bestuivers als natuurlijke vijanden van plaaginsecten. Nog tot en met volgende week vrijdag (5 maart) kan je (één van) onze bloemenmengsels bestellen.

23.02.21 - Wat zijn de kosten en baten van eendenkroos in Vlaanderen?

Eendenkroos is eiwitrijk en kan soja vervangen in de humane voeding en diervoeders. De voorbije twee jaar onderzocht Inagro samen met VIVES, UGent en IVACO of eendenkroos in Vlaanderen potentieel heeft. Dat deden we in het Vlaanderen-Circulair project "Eendenkroos Waardeketen". Nu zijn de resultaten beschikbaar, en we hebben enkele belangrijke lessen geleerd...

18.02.21 - MAP 6 in 2021

Vorige donderdag, 11 februari, volgden ruim 430 deelnemers live onze webinar rond de wijzigingen in MAP 6 in 2021. Veel geïnteresseerden gaven aan niet live te kunnen volgen maar het webinar en de presentatie later te willen bekijken. Deze vind je in dit nieuwsbericht.

17.02.21 - Online inspiratiesessies Week van de Korte Keten 2021. Kom luisteren en doe mee

Van 15 tot 23 mei 2021 vindt voor de vierde keer in Vlaanderen de Week van de Korte Keten plaats. Neem deel aan de inspiratiesessies en krijg niet alleen inspiratie maar vooral goesting om samen met ons korte keten in de kijker te zetten.

16.02.21 - Registreer je voedergebruik met behulp van weegtrechters

We stellen vast dat het in heel wat (oudere) varkensstallen niet mogelijk is om het voederverbruik per hok of afdeling te meten. Dat is nochtans een belangrijke parameter die de varkenshouder heel wat kennis kan opleveren, bijvoorbeeld over de voederconversie en de kostprijs van varkensvoer per vleesvarken. Daarom ontwikkelde Inagro enkele jaren geleden verschillende mobiele weegtrechters, die het voederverbruik per hokniveau kunnen bepalen. We bieden opnieuw de mogelijkheid aan West-Vlaamse varkenshouders om hiervan gebruik te maken.

10.02.21 - Een dikke pluim voor onze varkenshouders!

Het zijn moeilijke tijden voor de varkenshouders. Lage biggen- en vleesvarkensprijzen, stijgende voederprijzen, heel wat wetgeving omtrent mest en dierenwelzijn… Niet evident. Door corona kan je je hart weinig tot niet meer luchten bij collega-varkenshouders of familieleden. De contacten, de schouderklopjes of de knuffels die anders zo'n deugd doen, moet je nu missen...

09.02.21 - Hogere eiwitautonomie met en zonder soja

Dit jaar gaan er drie projecten van start met de focus op eiwitgewassen voor menselijke voeding of de toepassing ervan in het voederrantsoen op het bedrijf. Je komt er meer over te weten in dit nieuwsbericht.

04.02.21 - Laat je coachen via het project Optimaal Speenmanagement en streef mee naar gezonde biggen

Pas gespeende biggen maken een moeilijke periode door. Verschillende stressfactoren kunnen in die periode aanleiding geven tot gezondheidsproblemen en mindere prestaties. Doordat het preventieve gebruik van zinkoxide niet meer toegelaten is sinds 1 januari 2021, moet je als varkenshouder zoeken naar alternatieve maatregelen. Gesteund door het departement Landbouw en Visserij startte Inagro samen met verschillende partners het demoproject  “Optimaal speenmanagement: gerichte coaching naar een betere gezondheidsstatus”. Via dat project kan je rekenen op begeleiding om de speenperiode vlotter door te komen en te streven naar een gezondere varkensstapel.

02.02.21 - Herbekijk de succesvolle webinar over circulaire meststoffen en bodemverbeteraars

Op donderdag 14 januari 2021 vond de webinar 'Circulaire meststoffen en bodemverbeteraars: van innovatie naar praktijk' plaats. Deze webinar vond plaats in het kader van het Nutriman-project, dat de brug slaat tussen toegepast onderzoek en industrie. Met een 250-tal deelnemers kunnen we spreken van een groot succes! Voor degenen die er toch niet bij konden zijn, staat de webinar vanaf nu ook online.

26.01.21 - Kom de behoefte aan herwonnen meststoffen per regio te weten

ReNu2Farm streeft ernaar het hergebruik van N, P en K te verhogen door rekening te houden met de behoefte van landbouwers. Een onderzoek dat in 2019 werd uitgevoerd onder leiding van NMI (NL) en Cork IT (IRE) is nu online en gepubliceerd. In een digitale, interactieve tool vatten we de resultaten visueel samen. Wil je de nood aan herwonnen meststoffen weten voor bijvoorbeeld West-Vlaanderen? Lees dan zeker verder!